Kardiologai įvardijo vieną populiarų užkandį, kurio geriau vengti, ir štai kodėl.

Tai nereiškia, kad turėtumėte visiškai atsisakyti šio užkandžio.

Traškučiai labai kenkia širdžiai / Koliažas My, nuotr. depositphotos.com

Dauguma svorio metimo ir mitybos ekspertų teigia, kad sveikas užkandžiavimas per dieną padeda išvengti persivalgymo ir kartu saugo širdies sveikatą. Tačiau itin svarbu, ką valgote. Kardiologai žurnalo „Parade” straipsnyje įvardijo užkandį, kurio pataria vengti visiems savo pacientams. Tai traškučiai.

„Traškučių sudėtyje paprastai yra tų pačių sudedamųjų dalių, kurios sukelia širdies problemas, – aiškina kardiologas Džekas Vulfsonas (Jack Wolfson).

Kolumbo kardiologas Batiste patvirtina šią nuomonę, pažymėdamas, kad traškučiai ypač kenksmingi dėl didesnio riebalų kiekio ir akrilamido (junginio, kuris susidaro apdorojant aukštoje temperatūroje. Daugybė tyrimų jį sieja su širdies ir kraujagyslių ligomis), palyginti su kukurūzų traškučiais, nors visi traškučiai yra itin perdirbti maisto produktai, kurie didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir turėtų būti vartojami saikingai”, – teigia jis.

Kodėl traškučiai kenkia jūsų širdies sveikatai

1. Traškučiuose yra nesveikų riebalų

„Traškučiai daro neigiamą poveikį širdžiai, pirmiausia dėl didelio sočiųjų riebalų kiekio, kuris didina MTL cholesterolio kiekį, – sako daktaras Batiste’as.

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja, kad sočiųjų riebalų kiekis neviršytų 6 proc. dienos kalorijų. „Lays” bulvių traškučių pakelyje yra 1,5 gramo sočiųjų riebalų – 11 % dienos normos, t. y. 2 000 kalorijų, ir 10 gramų visų riebalų.

2. Traškučių sudėtyje yra rafinuoto krakmolo

„Nesvarbu, ar traškučiai pagaminti iš bulvių, kukurūzų, ar grūdų, krakmolas labai greitai skyla į cukrų, – perspėja daktaras Wolfsonas. „Toks cukraus ir insulino kiekio kraujyje padidėjimas skatina organizmą kaupti riebalus, ypač pilvo srityje. Taip pat padidėja trigliceridų kiekis, o padidėjęs trigliceridų kiekis yra vienas aiškiausių ženklų, kad žmogus gali turėti širdies problemų.”

3 – traškučiuose yra daug druskos (ir kitų priedų)

„Kartu su rafinuotu krakmolu ir pažeistu aliejumi druskos poveikis kraujospūdžiui ir skysčių susilaikymui labai skiriasi nuo natūralios druskos, esančios sveikuose maisto produktuose, poveikio”, – dalijasi daktaras Wolfsonas.

Vienoje porcijoje traškučių gali būti apie 140 miligramų natrio (apie 7 % dienos normos pagal Amerikos širdies asociacijos rekomendacijas).

Ar kepti traškučiai yra sveikesni?

„Kepti traškučiai yra šiek tiek sveikesni už keptus, nes juose yra mažiau riebalų, akrilamido ir kalorijų”, – aiškina daktarė Batiste. „Tačiau jų maistingumas vis tiek yra prastas – daug rafinuotų angliavandenių ir natrio, trūksta skaidulinių medžiagų, vitaminų ir apsauginių maistinių medžiagų.”

Niekada nevalgykite traškučių?

Dr. Wolfsonas sako, kad traškučius galima valgyti kartą per savaitę ar rečiau. „Jei žmogui padidėjęs kraujospūdis, didelis trigliceridų kiekis, atsparumas insulinui, nutukimas ar kokia nors širdies ir kraujagyslių liga, rekomenduočiau juos valgyti dar rečiau. Tokiais atvejais organizmui ir taip sunku valdyti uždegimą ir cukraus kiekį kraujyje”, – sako jis.

Daktaras Batiste’as ragina žmones laikytis nedidelės traškučių porcijos (apie 15 vienetų). Juos derinant su maistinių medžiagų turtingais maisto produktais, pavyzdžiui, daržovėmis ar baltyminiais užpilais, galima padidinti skaidulinių medžiagų kiekį ir sotumo jausmą, todėl sumažės noras persivalgyti.

Anksčiau mitybos specialistai aiškinosi, kurios sėklos sveikesnės – saulėgrąžų ar moliūgų sėklos.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai