Kuo nustebinti artimuosius per Mikalojaus šventę: 3 patiekalai, kuriuos būtinai reikėtų patiekti ant stalo

Kunigas pasakoja, kas paprastai ruošiama Mikalojaus dieną.

Mikalojaus dieną reikėtų rinktis gavėnios patiekalus / My koliažas, depositphotos.com nuotr.

Gruodžio 6 d. ukrainiečiai vėl švęs Mikalojaus dieną pagal naująjį kalendorių. Pagal senąjį stilių šventė tenka gruodžio 19 d. – 13 dienų vėliau.

My iš Rivnės vyskupijos kunigo, teologijos bakalauro Michailos Tiščiuko sužinojo, ar per Mikalojaus dieną galima valgyti mėsą ir kas paprastai dedama ant stalo per šią šventę.

Ką valgyti per Mikalojaus dieną

Pasak kunigo, lapkričio 15 d., šeštadienį, prasidėjo pasninkas prieš Kalėdas, todėl šventinis stalas šiuo laikotarpiu paprastai būna ribotas. Tačiau griežtų nurodymų, kokie patiekalai turėtų būti ant stalo, nėra.

„Patiekalai turėtų būti paprasti, be mėsos ar pieno produktų, kad pasiruoštume Kalėdoms. Kartu jie turėtų išlikti žmonėms malonūs ir nepaversti pasninko fanatizmu”, – pabrėžė jis.

Neretai tikintieji ruošia šventinius sausainius, populiariai vadinamus „Mikalojaus sausainiais”, kuriuos dovanoja ir dalina vaikams. Kadangi vaikams, ypač mažiems, leidžiama nesilaikyti pasninko, tokiuose saldainiuose gali būti pieno produktų ir kiaušinių. Kiti patiekalai atkartoja Kalėdų patiekalus. Ant stalo dažnai būna pyragai, virtiniai arba koldūnai.

Parinkome keletą variantų, ką gaminti per Mikalojų.

Mikalojaus sausainiai

Šį garsųjį desertą verta paragauti bent kartą, kad įsimylėtumėte visiems laikams. Jam paruošti reikia paimti:

  • 400 g miltų;
  • vienas kiaušinis;
  • du šaukštai grietinės;
  • 180 g cukraus;
  • valgomasis šaukštas medaus;
  • šaukštelis geriamosios sodos;
  • 50 g sviesto;
  • šaukštas augalinio aliejaus;
  • cinamono ir kitų prieskonių sausainiams;
  • trys kiaušinių baltymai;
  • 350 g cukraus pudros.

Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, prieskonius, cukrų, kiaušinį, grietinę ir minkštą sviestą. Turime užminkyti tirštą tešlą. Ją uždengti rankšluosčiu ir valandai padėti į šaldytuvą.

Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių temperatūros. Tešlą iškočiokite maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Paimkite Mikalojaus formos sausainių formeles ir išpjaukite sausainius.

Kepimo skardą išklokite pergamentu ir patepkite aliejumi. Dėkite formeles ant kepimo skardos ir kepkite apie septynias minutes.

Kai sausainiai atvės, išplakite baltymus ir dalimis į juos supilkite miltelius. Glajus bus panašus į tirštą grietinę. Juo papuoškite „Nikolajus”.

Lentinis pyragas su uogiene greitam kepimui

Jei nėra laiko užsiimti sausainių kepimu, galite paruošti kitą skanėstą, kuris leis nepažeisti apribojimų. Pasigaminti saldų gavėnios pyragą paprasta. Jam paimame:

  • stiklinę bet kokios skystos uogienės;
  • 0,5 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos;
  • 1,5-2 puodeliai miltų;
  • riešutai;
  • šaukštas manų kruopų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sumaišykite uogienę su miltais ir soda. Tešla turi būti panaši į tirštą grietinę, todėl orientuokitės pagal konsistenciją. Ištepkite formą saulėgrąžų aliejumi ir pabarstykite manų kruopomis, kad susidarytų apsauginis sluoksnis.

Supilkite tešlą ir apibarstykite mėgstamais riešutais. Kepkite apie 20 minučių. Patikrinkite, ar kepinys iškepęs, naudodami iešmelį arba dantų krapštuką. Paruoštą pyragą prieš patiekiant galima papuošti cukraus pudra.

Pasninko koldūnai – receptas su kopūstais

Šis tradicinis ukrainietiškas patiekalas patiekiamas per daugelį švenčių. Jam pagaminti reikia paimti:

  • 350 g miltų;
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
  • 150 mililitrų vandens;
  • 500 gramų kopūstų;
  • du svogūnai;
  • 150 gramų morkų;
  • 50 mililitrų alyvuogių aliejaus;
  • 30 mililitrų saulėgrąžų aliejaus.

Miltus sumaišykite su druska, supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Svarbu, kad ji nebūtų per stora, bet išliktų minkšta ir švelni. Uždenkite maistine plėvele ir palikite ją pailsėti apie 45-60 minučių.

Taip pat skaitykite:

Tuo tarpu sutarkuokite morkas ir labai smulkiai supjaustykite svogūnus. Kelias minutes pakepinkite juos alyvuogių aliejuje. Trečdalį kepsnio atidėkite į šalį. Kopūstus reikia smulkiai supjaustyti ir troškinti saulėgrąžų aliejuje su likusiomis daržovėmis ant silpnos ugnies. Troškinkite, kol paruduos, ir pagal skonį pagardinkite prieskoniais.

Kai įdaras šiek tiek atvės, iš tešlos iškočiokite apskritimus. Ant jų dėkite įdaro ir formuokite koldūnus. Virkite pasūdytame vandenyje penkias-septynias minutes.

Pasninko koldūnus su kopūstais patiekite su likusia kepta mėsa.

nuoroda

Mikhail Tishchuk

kunigas, teologijos bakalauras

Baigė Kijevo stačiatikių dvasinę akademiją. Dabar yra Ukrainos stačiatikių bažnyčios Rivnės-Volynės vyskupijos kunigas.

Užsiima katecheze, jaunimo sielovada ir liturginio švietimo populiarinimu.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai