Kodėl keptuvės po plovimo būna lipnios ir riebios: ekspertai pataria, kaip jas plauti, kad blizgėtų

Tokia nemaloni plėvelė susidaro neatsitiktinai, iš tiesų dėl to kalti ne tik maisto likučiai, bet ir sudėtingi cheminiai procesai, vykstantys gaminant maistą.

Nukopijuota nuoroda

Kodėl keptuvės po plovimo būna lipnios – kaip tinkamai plauti keptuvę / Image: My, photo: Freepik

Sužinosite:

  • Kodėl keptuvės po plovimo būna lipnios
  • Kaip išvalyti lipnų sluoksnį ir riebalus nuo virtuvės indų
  • Ką daryti, kad maistas nepriliptų prie keptuvės

Daugeliui pažįstama sitija, kai ką tik išplaunate indus, kruopščiai juos sausai nušluostote, o kai pradedate gaminti kitą patiekalą – dangčiai, rankenos ir keptuvės sienelės vėl atrodo lipnios.

Myas papasakos apie keletą namų metodų, kurie pakankamai greitai susidoros su šia problema.

Rekomenduojame perskaityti mūsų medžiagą: Suodžiai ir rūdys išnyks iš ketaus keptuvių, jei jas patrinsite viena daržove.

Kodėl keptuvės lieka lipnios net po plovimo

Tokia nemaloni plėvelė atsiranda neatsitiktinai, o ekspertai aiškina, kad dėl to kalti ne tik maisto likučiai, bet ir sudėtingi cheminiai procesai, vykstantys gaminant maistą. Apie tai rašo Martha Stewart.

Specialistai aiškina, kad aukštoje temperatūroje aliejai ir riebalai skyla ir polimerizuojasi, sudarydami lipnų sluoksnį, kuris tiesiog prilimpa prie indų paviršiaus. Garai pakelia mikroskopines riebalų daleles į viršų ir jos nusėda ant šaltesnių dalių, ypač dangčių. Be to, savo vaidmenį atlieka kepimo metu išsilieję purslai, krakmolo likučiai ir nevisiškai išplautos plovimo priemonės. Visa tai sukuria tankią plėvelę, kurią sunku pašalinti plaunant įprastu būdu.

Ši problema nepriklauso nuo medžiagos. Net iš aukštos kokybės nerūdijančio plieno ar stiklo pagaminti indai ilgainiui kaupia lipnius likučius, todėl norint užtikrinti jų ilgaamžiškumą būtina reguliariai ir tinkamai valyti.

Kaip pašalinti lipnius likučius ir riebalus nuo indų

Kad indai vėl spindėtų ir būtų švarūs, ekspertai pataria naudoti patikrintus metodus. Lipnioms detalėms, kniedėms ir sunkiai pasiekiamoms vietoms valyti puikiai tinka sodos, druskos ir karšto vandens mišinys. Jį reikia užtepti ant paviršiaus, leisti pastovėti ir tada nuvalyti minkštu šepečiu.

O nerūdijančiojo plieno keptuvėms, į kurias įsigėrė pridegusio maisto likučių, rekomenduojame naudoti acto ir vandens tirpalą. Sumaišykite juos lygiomis dalimis ir užvirinkite tirpalą puode. Po to mišinį išpilkite ir leiskite indui tinkamai atvėsti. Ant šilto, bet ne karšto paviršiaus pabarstykite valgomosios sodos ir tada, naudodami neabrazyvinę kempinę, patrinkite paviršių.

Ką daryti, kad maistas nepriliptų prie keptuvės

Kad vėliau nesusidarytų lipni plėvelė, rekomenduojame nepalikti riebių indų pamerktų į nešvarų vandenį, nes tuomet riebalai tik pasklinda ant paviršiaus. Taip pat svarbu naudoti ploviklį, galintį veiksmingai ištirpdyti riebalus, nes per švelnios formulės negali susidoroti su prikepusiais likučiais, kurie ilgainiui virsta lipniu sluoksniu.

Taip pat skaitykite:

Apie šaltinį: Martha Stewart

Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) – tai 1997 m. Martos Stewart įkurta bendrovė (nuo 2019 m. priklauso bendrovei „Marquee Brands LLC”). Ji jungia visas verslo linijas, susijusias su Martha Stewart prekės ženklu.

MarthaStewart.com svetainėje pateikiami išbandyti receptai, „pasidaryk pats” projektai, sodininkystės idėjos, paprasti pramogų patarimai ir įvairūs grožio patarimai.

Tikslas – mokyti, įkvėpti ir pateikti idėjų bei produktų, kurie kiekvieną dieną padarytų prasmingesnę, funkcionalesnę ir gražesnę.

Įkūrėja Martha Stewart padeda skaitytojams padaryti visus kasdienio gyvenimo aspektus šiek tiek lengvesnius ir gražesnius.

Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite norimą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai