Kaip parduotuvėje išsirinkti šviežią žuvį: ženklai, kuriuos pastebi tik pardavėjai

Pateikiame profesionalių mažmenininkų patarimų, kaip prekybos centruose nusipirkti tikrai šviežios žuvies.

Nukopijuota nuoroda

Kaip išsirinkti šviežią žuvį – patyrusių pardavėjų paslaptys / Koliažas: My, nuotrauka: Freepik

Sužinosite:

  • Kaip patikrinti žuvies šviežumą
  • Kuo kvepia sugedusi žuvis
  • Kaip išlaikyti žuvį šviežią

Žuvis ant mūsų stalo turėtų atsirasti dažniau nei kartą per savaitę, nes tai vienas sveikiausių maisto produktų, kuriame gausu riebiųjų rūgščių, lengvai virškinamų baltymų ir svarbių mineralinių medžiagų. Tačiau visi jos privalumai išnyksta, jei produktas jau prarado šviežumą. Tai sunkiausia pastebėti didžiuosiuose prekybos centruose, kur vitrinos visada nepriekaištingos.

Myas papasakos, kaip visada išsirinkti šviežiausią žuvį ir į kokias detales pardavėjai rekomenduoja pirmiausia atkreipti dėmesį.

Rekomenduojame perskaityti mūsų medžiagą: Kaip greitai atitirpinti žuvį be mikrobangų krosnelės: virtuvės šefas atskleidė veiksmingus metodus

Parduotuvių darbuotojai turi keletą paprastų metodų, leidžiančių akimirksniu įvertinti žuvies šviežumą. Apie tai rašo „Interia Kobieta”.

Kaip turi atrodyti šviežia žuvis

Išvaizda yra pirmas dalykas, į kurį ekspertai atkreipia dėmesį. Net jei žuvis buvo eksponuojama kelias valandas, ji neturėtų atrodyti „pavargusi”.

Į ką atkreipti dėmesį:

  • Akys šviežių žuvų akys visada yra išgaubtos, aiškios ir skaidrios, su nedideliu natūraliu blizgesiu. Jei jos tampa drumstos, įdubusios ar ryškios, tai ženklas, kad produktas perėjo daugiau nei vieną laikymo etapą.
  • Oda ir žvynai turi natūralų blizgesį, tarsi paviršius būtų lengvai pateptas aliejumi. Šviežia žuvis išlieka tvirta ir elastinga, o žvynai yra tvirti ir nenukrenta vos palietus. Tamsumas, sausos dėmės ar atsilupę žvyneliai rodo, kad produktas nebėra aukščiausios kokybės.
  • Pelekai ir žiaunos šviežia žuvis taip pat atrodo minkšta, sudrėkinta ir tvarkinga, o ne sausa, sustingusi ar pažeista – į šias detales pardavėjai žiūri pirmiausia.
  • Sugavimo arba pakavimo dataKuo trumpesnis kelias nuo laimikio iki prekystalio, tuo geresnė žuvies kokybė.

Kuo kvepia sugedusi žuvis

Kvapas yra vienas tiksliausių šviežumo rodiklių. Šviežios žuvies kvapas primena vandens – lengvas jūrinis, šiek tiek sūrus, neutralus aromatas. Jis niekada neturėtų būti intensyvus.

Jei jaučiate net menkiausią amoniako, rūgštaus kvapo ar „senų dumblių” užuominą, žuvies nepirkite. Tai neabejotinas signalas, kad produktas prarado šviežumą. Svarbu nepamiršti, kad kai kuriose parduotuvėse nepageidaujamus kvapus bandoma užgožti labai stipriu šaldymu arba greitu nuplovimu lediniu vandeniu, tačiau iš tiesų tai veikia tik laikinai. Todėl, jei abejojate, rekomenduojame palaukti kelias sekundes ir dar kartą užuosti kvapą, tikrai šviežia žuvis kvapo nepakeis.

Kaip nustatyti žuvies šviežumą pagal tekstūrą

Pardavėjai gali nustatyti žuvies būklę vos prisilietę. Šviežios žuvies mėsa turi būti tvirta ir elastinga. Jei ją paspausite pirštu, ji vėl įgaus pirminę formą.

Tačiau jei paspaudus lieka įdubimas, vadinasi, žuvis pradėjo irti, nors buvo laikoma šaldytuve. Šviežia mėsa laikosi ant kaulo ir nesuyra. Jei žuvis subyra rankose, tai yra tiesioginis signalas, kad jos nevalia imti.

Įdomus triukas, kurį dažnai naudoja profesionalūs pardavėjai, – patikrinti žuvies liežuvį. Jei jis šviežias, yra šviesus, o tamsi arba ruda spalva rodo, kad produktas ilgai gulėjo ant prekystalio.

Ženklinimas ir ženklinimas: į ką atkreipti dėmesį

Gamintojai ir parduotuvės privalo nurodyti pagrindinę informaciją, todėl svarbu teisingai perskaityti etiketę.

  • Ženklinimas. Ženklas „šviežia žuvis” reiškia, kad produktas nebuvo užšaldytas. Jei ant pakuotės nurodyta, kad žuvis glazūruota arba į ją įpilta vandens, tai jau nebe šviežia, o atitirpinta filė.
  • Kilmės šalis. Žuvis iš šaltesnių šiaurinių jūrų paprastai būna tankesnė ir skanesnė.
  • Gaudymo būdas. Tralais sugautos žuvys dažnai būna mechaniškai pažeistos, o selektyvus gaudymas užtikrina geresnę išvaizdą ir skerdenos kokybę. Jei žuvys auginamos ūkiuose, svarbu, kad jos būtų iš sertifikuoto ūkio, taip užtikrinama, kad mityba būtų kontroliuojama ir nebūtų abejotinų pašarų mišinių.

Pardavėjų paslaptys renkantis žuvis

Jei žuvis guli ant ledo, bet jos paviršius jau akivaizdžiai atšalo, vadinasi, ji ilgą laiką buvo eksponuojama. Šviežios partijos ledas ištirpsta tik po kelių valandų.

Jei pardavėjas neramiai reaguoja, kai paprašote žuvį užuosti ar paliesti, tai taip pat yra priežastis būti atsargiems.

Kita svarbi detalė – žiaunų spalva. Rausvos arba raudonos žiaunos reiškia, kad žuvis šviežia. Pilkos, sausos arba rudos žiaunos rodo ilgą laikymą.

Įsigytose pakuotėse atkreipkite dėmesį į drėgmės perteklių, jei viduje yra daug vandens, žuvis tikrai buvo atitirpinta.

Kaip išlaikyti žuvį šviežią

Geriausia žuvis yra ta, kurią iškepsite kuo greičiau. Jei ją reikia išsaugoti iki kitos dienos, svarbu tai padaryti tinkamai. Rekomenduojame ją laikyti šaldytuvo apačioje, kur temperatūra yra žemiausia.

Odos geriau nenuimti iki virimo, ji apsaugo minkštimą nuo išdžiūvimo. Žuvį patartina laikyti sandariame inde, kad išvengtumėte pašalinių kvapų ir žuvies skonio plitimo.

Žuvį galima užšaldyti tik vieną kartą. Atšildytą žuvį reikia nedelsiant išvirti. Jei žuvį planuojate valgyti kitą dieną, geriausia ją įdėti į dubenį su ledu ir uždengti maistine plėvele. Šis būdas prailgina šviežumą ir padeda išsaugoti tvirtą tekstūrą.

Taip pat skaitykite:

Apie šaltinį: Interia Kobieta

„Interia Kobieta” yra viena didžiausių Lenkijos gyvenimo būdo svetainių, priklausanti portalui „Interia”. Jau daugiau nei 20 metų teikiame patikimą informaciją, patikrintus patarimus ir protingas pramogas įvairaus amžiaus moterims.

Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite norimą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad praneštumėte redakcijai.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai