Šis ingredientas skatina sotumo jausmą, palaiko širdies sveikatą ir praturtina mitybą antioksidantais.
Avižiniai dribsniai su linų sėmenimis – puikus pusryčių variantas / depositphotos.com
Avižiniai dribsniai – daugelio žmonių mėgstami pusryčiai. Ji skatina sotumą ir aprūpina organizmą naudingomis medžiagomis. Tačiau ši košė gali tapti dar vertingesnė, jei į ją pridėsite tam tikrų ingredientų: vaisių, riešutų, sėklų, rašo Eeatingwell.
„Linų sėmenys puikiai tinka avižinei košei, nes jie patiekalui suteikia skaidulų, širdžiai naudingų riebalų ir baltymų, – sako registruota dietologė Paige Aberasturi.
Ekspertai nurodė keletą priežasčių, kodėl linų sėmenų reikėtų dėti į avižinius dribsnius.
1. Skatina sotumo jausmą
„Linų sėmenys turi daug privalumų ir puikiai tinka prie avižinių dribsnių. Įdėjus maltų linų sėmenų, padidėja skaidulų kiekis, be to, atsiranda omega-3 riebalų rūgščių”, – paaiškino registruota dietologė Kendra Haire.
Taip pat skaitykite:
Remiantis žurnale „Springer Nature” paskelbto tyrimo duomenimis, abu šie ingredientai padeda ilgiau išlikti sotiems, sakė ji.
„Tiek skaidulos, tiek riebalai prisideda prie avižinių dribsnių sotumo. Avižų angliavandeniai, pridėjus linų, virškinami lėčiau, tai lemia sotumo jausmą. Be to, cukraus kiekis kraujyje išlieka stabilesnis”, – pridūrė Haire’as.
2. Palaiko širdies sveikatą
Linų sėklose yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios gerina širdies sveikatą. Taip teigiama Nacionalinėje medicinos bibliotekoje paskelbtame tyrime.
„Linų sėklose yra alfa-linoleno rūgšties (ALA) ir maistinių lignanų, kurie, kaip įrodyta, palaiko širdies sveikatą”, – sako magistro laipsnį turinti registruota dietologė Janelle Leatherwood.
Ji sako, kad omega-3 riebalų rūgštys pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, kuris gali sumažinti bendrąjį cholesterolio kiekį, MTL cholesterolio kiekį ir DTL cholesterolio kiekį. Be to, reguliariai vartojant šių lignanų gali sumažėti kraujospūdis ir nutukimo rizika.
3. gali sumažinti cholesterolio kiekį
Tiek avižiniai dribsniai, tiek linų sėmenys gerina širdies sveikatos biomarkerių, ypač DTL ir MTL cholesterolio, kiekį. Kaip teigiama Nacionalinės medicinos bibliotekos puslapiuose publikuotame tyrime, aukštas cholesterolio lygis yra susijęs su širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
„Avižų ir linų derinys gali būti ypač naudingas cholesterolio kiekiui mažinti dėl tirpių skaidulų”, – teigia registruota dietologė Avery Zenker.Taip yra todėl, kad linų sėmenyse yra ir netirpių, ir tirpių skaidulų. Netirpios skaidulos didina išmatų tūrį, o tirpios skaidulos padeda mūsų naudingosioms bakterijoms. Šis derinys padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
4 – praturtina mitybą antioksidantais
„Linų sėklos yra mažytės, bet turi galingų galių. Naujausi tyrimai rodo, kad jos gali turėti antioksidacinį, priešuždegiminį, antimikrobinį, priešvėžinį, priešvėžinį, antiosteoporozinį, kardioprotekcinį, metabolinį ir neuroprotekcinį poveikį”, – sako sertifikuota gydytoja, medicinos mokslų daktarė Lisa Andrews.
Ji sako, kad linų sėmenyse yra antioksidantų, pavyzdžiui, vitamino E, omega-3 ir polifenolių, ypač lignanų ir flavonoidų.
„Šie antioksidantai padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, mažina ląstelių pažeidimus ir uždegimus. Polifenolių vartojimas mažina lėtinių ligų riziką”, – pridūrė Zenker.
Kaip tinkamai vartoti linų sėmenis
Tiek sveikose, tiek maltose linų sėklose yra skaidulų ir širdžiai naudingų medžiagų.
„Geriausia naudoti maltas linų sėmenis, nes jie padės įsisavinti daugiau maistinių medžiagų”, – teigia Hair.
Leatherwood pataria pirkti sveikas linų sėklas, kad jos būtų optimalaus šviežumo, nes maltos sėklos laikui bėgant greitai rūgsta ir praranda dalį maistingųjų medžiagų. Linus reikėtų malti prieš pat vartojimą.
„Mažai žinoma paslaptis, kurią visada sakau savo klientams: linų sėklas laikykite šaldytuve arba šaldiklyje. Tai padės prailginti jų galiojimo laiką”, – patarė Aberasturi.
Mitybos specialistai taip pat papasakojo, kaip virti avižinius dribsnius su sėmenimis.
„Jei verdate karštus avižinius dribsnius, išvirę įberkite 1-2 valgomuosius šaukštus maltų linų sėmenų. Taip košė taps tirštesnė ir įgaus švelnų riešutų skonį, nesugadindama tekstūros”, – sako Bess Berger.
Zenker pataria įdėjus linų būtinai gerai išmaišyti patiekalą, kad sėklos nesuliptų. O kadangi linai labai gerai sugeria drėgmę, reikėtų įpilti daugiau skysčio, kad košė nebūtų per tiršta, sako Zenker.
Anksčiau My pasakojo, kuo naudinga avižinė košė ir kas ją turėtų valgyti kasdien. Buvo pažymėta, kad šio patiekalo pagalba galima kontroliuoti kraujospūdį. Svarbi sąlyga – reguliariai valgyti avižinius dribsnius.

