Patys nuobodžiausi pusryčiai gali pasirodyti patys protingiausi.
Jei mėgstate nuoseklumą, rinkitės subalansuotus pusryčius / depositphotos.com
Jei kiekvieną rytą nukrypstate nuo įprasto kelio ir pusryčiams renkatės tą patį patiekalą – elgiatės teisingai. Kaip rašo „RealSimple”, sveikatos specialistai mano, kad toks nuoseklumas padeda išlaisvinti protinę energiją ir skatina nuosekliau maitintis visą dieną. Žinoma, yra viena svarbi pastaba: jūsų pusryčiai turėtų būti subalansuoti.
„Mūsų smegenys mėgsta automatizuoti veiksmus, todėl kasdien valgydami tuos pačius pusryčius galime tiesiogiai paveikti natūralų įpročių formavimosi procesą, – sako sertifikuota gydytoja Stacy Heimburger.
Pagrindiniai nuolatinio pusryčių valgymo privalumai
1. Mažina sprendimų nuovargį
Priimant sprendimus neišvengiamai eikvojama protinė energija, todėl „standartiniai” pusryčiai gali nuimti vieną nedidelę, bet nuolatinę naštą. „Kiekvieną dieną priimame tūkstančius sprendimų ir daugelis jų susiję su maistu, – sako mitybos konsultantė Kate Lyman. „Jei per dieną priimame mažiau sprendimų dėl maisto, lieka vietos kitoms mintims.”
Tyrimai parodė, kad po ilgos sprendimų virtinės jūsų savikontrolė, susikaupimas ir net gebėjimas juos įgyvendinti turi tendenciją mažėti.
2. Supaprastina jūsų kasdienybę
„Maisto produktų apsipirkimas tampa paprastesnis, o užsakymas internetu tampa automatinis. Reguliariai valgant tuos pačius maisto produktus taip pat sumažėja maisto gaminimo ir valymo laiko”, – sako daktaras Heimburgeris.
3. Padeda išsiugdyti sveikus įpročius
Kai kasdien valgote tuos pačius pusryčius, lengviau įsitikinti, kad jie visada sveiki, ypač patiriant stresą.
Vienoje apžvalgoje teigiama, kad nuolatinis įprotis kasdien valgyti pusryčius sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, antrojo tipo diabeto ir metabolinio sindromo riziką, o pusryčių praleidimas net kartą per savaitę gali gerokai sumažinti šią naudą.
Tų pačių pusryčių valgymo trūkumai
Yra du galimi kasdienio pusryčių valgymo trūkumai, dėl kurių ilgainiui gali kilti problemų.
„Jei kasdien pusryčiaujate vienodai, gali būti, kad mažiau mėgausitės pasirinktu maistu, o mes žinome, kad mėgavimasis maistu yra neatsiejama tvarių įpročių dalis”, – sako Lymanas.
Antrasis trūkumas labiau susijęs su tuo, ką valgote.
„Jei kasdien valgote tuos pačius maisto produktus, kurie mažai keičiasi arba išvis nesikeičia, gali būti, kad maistinių medžiagų trūkumas nebus ištaisytas”, – priduria Lymanas. Tokiu atveju vos kelių ingredientų kaitaliojimas kiekvieną savaitę gali padėti kompensuoti maisto medžiagų trūkumą neaukojant pažįstamų pusryčių naudos ir paprastumo.
Kaip užtikrinti, kad jūsų pusryčiai būtų sveiki
„Mūsų tyrimai aiškiai rodo vieną dalyką: jei ketinate kasdien valgyti tuos pačius pusryčius, jie turėtų būti turtingi maistinių medžiagų ir pasižymėti mažu glikemijos indeksu”, – sako daktaras Heimburgeris. – „Tokie valgiai padeda pagerinti pažintines funkcijas, atmintį ir dėmesį”.
Pavyzdžiai: kiaušinienė su daržovėmis, avižiniai dribsniai su chia sėklomis ir riešutų sviestu arba baltymų turtingas uogų kokteilis su linų sėmenimis.
Anksčiau ekspertai atskleidė, kurie pusryčiai prideda daugiau energijos – baltymų ar angliavandenių.

