Kokia duona palaiko stabilų cukraus kiekį kraujyje: ekspertai pataria 7 rūšis

Nebūtina atsisakyti duonos, geriau rinktis sveikesnes duonos rūšis.

Tam tikros duonos rūšys pasižymi antidiabetinėmis savybėmis / nuotrauka: pixabay.com

Paprastai duona yra vienas pirmųjų maisto produktų, kuriuos žmonės išbraukia iš savo raciono, kai pradeda nerimauti dėl cukraus kiekio kraujyje. Tačiau svarbiausia, kokios rūšies duona, kaip ji pagaminta ir su kuo ją valgote, rašo labai gerai sveikatai.

Leidinyje papasakota apie 7 sveikiausios duonos rūšis stabiliam cukraus kiekiui kraujyje palaikyti:

1. duona, pagaminta iš daigintų grūdų

Ji gaminama iš neskaldytų grūdų, kurie pradėjo dygti, todėl dalis krakmolo suskyla į lengviau virškinamus junginius.

Pažymima, kad dėl šio proceso paprastai glikemija būna mažesnė, palyginti su tradicinės baltos duonos ar įprastos viso grūdo duonos valgymu.

Daigintų grūdų duonoje taip pat yra daugiau skaidulinių medžiagų, baltymų ir tam tikrų vitaminų bei mineralų, kurie padeda sulėtinti virškinimą. Kaip parodė tam tikri tyrimai, šios rūšies duona pasižymi antidiabetinėmis savybėmis.

2. Kvietinė arba viso grūdo duona

Geriausias pasirinkimas cukraus kiekiui kraujyje palaikyti – 100 % viso grūdo duona, kurios sudėtyje yra neskaldytų arba minimaliai apdorotų grūdų: avižų, miežių arba kviečių.

Visa tai dėl to, kad jie ilgiau skyla virškinamajame trakte, todėl gliukozė (cukrus) į kraują patenka palaipsniui.

3. rauginta duona

Tikra raugo duona gaminama lėtai fermentuojantis, naudojant natūralias bakterijas ir laukines mieles. Dėl to ji padeda skaidyti tam tikrus angliavandenius ir gali pagerinti jautrumą insulinui.

Keletas tyrimų rodo, kad rauginta duona sukelia mažesnį cukraus kiekio kraujyje šuolį nei įprasta balta duona.

4. Ruginė duona ruginė duona ruginė duona ruginė duona

Ruginė duona yra tirštesnė ir joje paprastai yra daugiau tirpiųjų skaidulų, palyginti su kvietine duona. Nurodoma, kad tai padeda sulėtinti virškinimą ir padidina sotumo jausmą.

Leidinyje pažymima, kad rugiuose esantys junginiai taip pat gali padėti pagerinti insulino reakciją po valgio. Geriausia rinktis duoną, pagamintą iš 100 proc. rugių arba tamsią ruginę duoną, o ne šviesią ruginę duoną, nes joje gali būti rafinuotų miltų.

5. Daugiagrūdė duona su sėklomis

Joje derinami pilno grūdo grūdai su linų, šalavijų, saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis. Šiose sėklose yra sveikųjų riebalų, skaidulų ir baltymų, kurie padeda sulėtinti angliavandenių įsisavinimą organizme.

Medžiagoje teigiama, kad šis derinys užtikrina labiau subalansuotą cukraus kiekį kraujyje, palyginti su rafinuota duona.

6 Daug baltymų turinti arba grūdų neturinti duona

Duonos, pagamintos iš migdolų, kokosų miltų, avinžirnių miltų arba su žirnių ar sojos baltymais, gabalėlyje yra mažiau virškinamųjų angliavandenių.

Leidinyje priduriama, kad tokioje duonoje yra daugiau baltymų ir skaidulų, kurios padeda išvengti cukraus kiekio kraujyje šuolių ir padeda ilgiau jaustis sotiems.

7. Avižų arba miežių duona

Avižiniuose dribsniuose ir miežiuose gausu beta gliukanų – tirpiųjų skaidulų, kurios žarnyne sudaro gelį ir lėtina cukraus įsisavinimą į kraują. Todėl ši duona ypač naudinga žmonėms, siekiantiems stabilizuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Leidinyje daroma išvada, kad duona, kurios sudėtyje yra pilno grūdo grūdų, riešutų, sėklų ir ankštinių augalų, gali būti laikoma palankesne cukraus kiekiui kraujyje.

Daugiau patarimų, kaip valgyti duoną

Anksčiau My pranešė, kad daugelis žmonių susidūrė su sitija, kai ką tik nusipirktas produktas greitai pasidengė pelėsiu. Mitybos specialistė Jevgenija Rozum paaiškino, kodėl duona pelyja ir ar tokiais atvejais ją galima valgyti.

Taip pat rašėme, kad tinklaraštininkas Christianas Alishi pateikė patarimų, kaip ilgiau išlaikyti duoną šviežią. Ji papasakojo, kur geriausia nelaikyti duonos, ir patarė, kokį daiktą reikėtų naudoti, kad duona greitai nesugestų.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai