Datulės turi mažesnį glikemijos indeksą, todėl jos gali būti sveikesnės cukraus kiekiui kraujyje palaikyti nei figos.
Ir figos, ir datulės naudingos sveikatai / My Collage, depositphotos.com nuotr.
Figos ir datulės labai panašios pagal cukraus kiekį, skaidulines medžiagas ir pagrindines maistines medžiagas. Tačiau yra nedidelių jų maistinės vertės skirtumų, kurie lemia, kuris iš džiovintų vaisių bus sveikesnis jūsų sveikatai, rašo verywellhealth.com.
Figos šiek tiek sveikesnės žarnyno sveikatai
Ir figos, ir datulės gali būti naudingos žarnyno sveikatai dėl jose esančių skaidulų. Tačiau lyginant šiuos du maisto produktus svarbiausia yra skaidulinės medžiagos, o figos pirmauja, nes 100 gramų jų yra beveik 10 gramų skaidulinių medžiagų, o datulėse – 8 gramai.
Figose yra ir tirpių, ir netirpių skaidulų, kurios skirtingai padeda virškinimui. Tyrimai rodo, kad netirpios skaidulos didina tūrį ir skatina veiksmingą maisto judėjimą virškinamuoju traktu, o tirpios skaidulos maitina naudingas žarnyno bakterijas ir skatina trumpos grandinės riebalų rūgščių, kurios turi priešuždegiminį poveikį visam organizmui, gamybą.
Datulės gali būti sveikesnės cukraus kiekiui kraujyje
100 g figų porcijoje yra apie 64 g angliavandenių, įskaitant 48 g natūralaus cukraus. Datulės turi daugiau angliavandenių – 75 gramus, iš jų apie 63 gramus cukraus.
Nepaisant didesnio cukraus kiekio, datulių glikemijos indeksas (GI) paprastai būna nuo mažo iki vidutinio, paprastai nuo 35 iki 55, priklausomai nuo veislės ir brandos. Tyrimai, atlikti tiek su sveikais sgusiais žmonėmis, tiek su žmonėmis, sergančiais 2 tipo diabetu, rodo, kad suvalgius datulių gliukozės kiekis kraujyje nepadidėja.Kita vertus, figų GI yra šiek tiek didesnis. Džiovintų figų GI paprastai būna vidutinis – nuo 51 iki 61, o tai reiškia, kad jų cukraus kiekis kraujyje gali padidėti greičiau nei daugumos įprastų datulių rūšių.
Abiejose gausu antioksidantų ir mikroelementų.
Datulėse ypač gausu polifenolių – antioksidantų, pasižyminčių gebėjimu kovoti su uždegimu ir oksidaciniu stresu. Šie junginiai taip pat gali būti svarbūs širdies sveikatai, imunitetui ir sveikam senėjimui.
Figose taip pat gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir karotinoidus, tačiau pagrindinė jų stiprybė – mineralinė sudėtis. Jose yra daugiau kalcio, magnio ir kalio nei datulėse. Tyrimai rodo, kad šis derinys skatina stiprius kaulus, sveiką raumenų funkciją ir bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Figose taip pat yra daugiau geležies nei datulėse: apie 2 gramai vienoje porcijoje, palyginti su 1 gramu datulėse. Nors skirtumas nedidelis, dėl to figos gali būti naudingas maisto produktas kraujo sveikatai palaikyti ir geležies trūkumo profilaktikai, ypač jei vartojamos kartu su kitais geležies turtingais maisto produktais.
Anksčiau mitybos specialistai įvardijo 6 geriausius džiovintus vaisius – tame sąraše yra datulės, bet figos – ne.

