Ar galite kasdien valgyti kiaušinius ir nesijaudinti dėl cholesterolio: ką atrado mokslininkai

Šiuolaikinių tyrimų išvados iš esmės pakeitė nuomonę apie kiaušinių naudą.

Saikingai vartojami kiaušiniai naudingi sveikatai / nuotr. depositphotos.com

Nauji tyrimai rodo, kad daugumai žmonių saikingas kiaušinių vartojimas nedidina cholesterolio kiekio kraujyje. Apie tai rašo „Verywellhealth” medžiagoje, kurios turinį patikrino ir patvirtino registruota dietologė Elizabeth Barnes. Pažymima, kad iš tiesų kiaušinių vartojimas protingose ribose yra netgi sveikas.

Straipsnyje teigiama, kad nors kiaušiniuose yra maistinio cholesterolio, tai nereiškia, kad jie didina cholesterolio kiekį kraujyje.

2024 m. žurnale „Current Developments in Nutrition” paskelbtame tyrime teigiama, kad didžioji dalis cholesterolio į kraują patenka iš kepenų, o ne iš to, ką žmogus valgo. Būtent maisto produktai, kuriuose yra daug sočiųjų ir transriebalų, pavyzdžiui, sviestas, lašiniai ir kepti patiekalai, o ne maisto produktai, kuriuose yra daug cholesterolio, pavyzdžiui, kiaušiniai, skatina kepenis gaminti „blogąjį” cholesterolį (MTL).

Pažymima, kad senesniuose cholesterolio kiekio padidėjimo tyrimuose nebuvo atsižvelgta į dalyvių mitybos įpročius, ypač į sočiųjų riebalų ir transriebalų vartojimą, todėl teigta, kad kiaušinių vartojimas lemia didesnį cholesterolio kiekį.

Taip pat skaitykite:

Be to, naujų tyrimų duomenimis, kiaušiniai nesukelia didesnio cholesterolio kiekio, jei vartojami kartu su širdžiai naudingais maisto produktais, ypač žuvimi ir skaidulomis. Be to, žurnale BMJ paskelbtame tyrime padaryta išvada, kad vartojant iki vieno kiaušinio per dieną netgi sumažėja širdies ligų rizika.

Kodėl anksčiau manyta, kad kiaušiniai yra padidėjusio cholesterolio kiekio kaltininkai

Anksčiau mokslininkai ir sveikatos specialistai daugelį metų rekomendavo riboti cholesterolio turinčių maisto produktų vartojimą. Tačiau pastaruoju metu pozicija šiuo klausimu pasikeitė.

Štai kuo buvo grindžiamos senosios rekomendacijos. Kiaušiniuose yra maistinio cholesterolio, o ekspertai manė, kad tai didina MTL cholesterolio kiekį kraujyje.

Savo ruožtu didelis MTL cholesterolio kiekis kraujyje ilgainiui didina širdies ligų riziką dėl aterosklerozės – proceso, kurio metu palaipsniui kaupiasi arterijų apnašos. Arterinės apnašos sukelia arterijų sukietėjimą ir susiaurėjimą, dėl to gali sumažėti arba net užsikimšti kraujo tekėjimas į gyvybiškai svarbius organus, tokius kaip smegenys ir širdis.

Ką ekspertai rekomenduoja dabar

Kadangi naujesni įrodymai nerodo aiškaus ryšio tarp kiaušinių vartojimo ir padidėjusios širdies ligų rizikos, ankstesnės rekomendacijos buvo pakeistos.

Remiantis dabartinėmis Amerikos širdies asociacijos rekomendacijomis, protinga per dieną suvalgyti vieną ar du kiaušinių baltymus (be trynio). Tai darydami turėtumėte orientuotis į mitybą, kurioje būtų mažai cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų. Svarbu, kad jūsų racione būtų daug skaidulinių medžiagų (pvz., vaisių, daržovių, pilno grūdo produktų), liesų baltymų (pvz., žuvies ir vištienos filė be odos), neriebių arba nugriebtų pieno produktų (pvz., nugriebto pieno ir neriebaus graikiško jogurto).

Kartu, kaip pažymima straipsnyje, reikėtų atsižvelgti į asmeninius rizikos veiksnius ir pritaikyti mitybos įpročius atsižvelgiant į savo sveikatą, šeimos istoriją ir gyvenimo būdą. Ypač turėtumėte sumažinti maisto produktų, kuriuose yra cholesterolio, vartojimą, jei turite sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, padidėjusį cholesterolio kiekį arba nutukimą.

Kokia yra kiaušinių nauda sveikatai

Nepaisant didelio cholesterolio kiekio, kiaušiniuose yra daug naudingų komponentų. Juose mažai angliavandenių, kalorijų ir sočiųjų riebalų. Juose taip pat mažai transriebalų, gausu baltymų ir maistinių medžiagų: vitamino D (svarbus kaulų ir imuninės sistemos sveikatai), cholino (svarbus smegenų, raumenų ir kepenų veiklai ir sveikatai), liuteino ir zeaksantino (reikalingi akių sveikatai).

Taip pat svarbu, ką valgote su kiaušiniais. Štai kaip galite padidinti jų naudą:

  • Kiaušinius derinkite su kitais sveikais pusryčiais: vaisiais, avižiniais dribsniais;
  • venkite virti kiaušinius svieste;
  • venkite valgyti kiaušinius su maisto produktais, kuriuose yra daug sočiųjų arba transriebalų, pavyzdžiui, su šonine ar pyragaičiais;
  • maistui gaminti naudokite kukurūzų, rapsų arba alyvuogių aliejų.

Anksčiau My rašė, kaip virti kiaušinius su skystu tryniu. Žurnalistė apie tai paklausė keturių virėjų, ir visi jie atsakė vienodai: norint išvirti minkštai virtą kiaušinį, idealus laikas yra 6 minutės.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai