Mitybos specialistai aiškina, kaip delikatesinė mėsa veikia kraujospūdį

Dešrų gaminiuose yra daug druskos ir kitų priedų.

Reguliarus dešrelių vartojimas gali padidinti kraujospūdį / nuotr. pixabay.com

Dešrelės yra patogus baltymų šaltinis, ypač žmonėms, kurie turi pasiimti maisto su savimi. Svarbu nevartoti jų per dideliais kiekiais, nes tai gali padidinti kraujospūdį.

Very Well Health išsiaiškino, kodėl valgant dešreles gali padidėti kraujospūdis

Reguliarus dešrelių valgymas gali padidinti kraujospūdį dėl dviejų priežasčių. Viena iš jų – didelis natrio (druskos) kiekis.

Ohajo valstijos universiteto Veksnerio medicinos centro mitybos specialistė Laura Demrose paaiškino:

Perdirbtuose mėsos gaminiuose, įskaitant dešreles, yra daug druskos, kuri didina kraujospūdį. Maisto produktai, kuriuose yra daug natrio, gali sukelti vandens susilaikymą organizme, o tai didina kraujo tūrį ir tiesiogiai veikia kraujospūdį.

Juose taip pat yra priedų, kurie gali turėti įtakos arterijų sveikatai.

„Daugelyje perdirbtos mėsos yra nitratų arba nitritų, kurie padeda prailginti galiojimo laiką ir išsaugoti šviežumą. Deja, jie taip pat gali būti svarbūs didinant kraujospūdį, nes siaurina arterijas”, – sakė Demrose.

Daugybė tyrimų patvirtino, kad perdirbtoje mėsoje esantys nitritai ir nitratai gali prisidėti prie padidėjusio kraujospūdžio.

Kiek dešros galite suvalgyti per dieną

Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 2300 miligramų, o daugumai sgusiųjų optimalu suvartoti ne daugiau kaip 1500 miligramų.

„Jei žmogus jau turi problemų dėl hipertenzijos, jis turėtų riboti natrio suvartojimą iki mažiau nei 2 000 miligramų per dieną,” – sako Demrose.

Jos teigimu, dideliame sumuštinyje su kumpiu yra apie 750 miligramų natrio.

Kurios rūšies dešra yra kenksmingiausia

Jei jums jau diagnozuota hipertenzija, reguliarus delikatesinės mėsos vartojimas gali kelti didesnę riziką. Tačiau kai kurių rūšių dešrelės yra saugesnės kraujospūdžiui nei kitos.

„Perdirbta raudona mėsa yra blogesnė už paukštieną, ir kuo didesnis natrio kiekis ir perdirbimo laipsnis, tuo ji blogesnė”, – sakė Klivlendo klinikos dietologė Julia Zumpano.

Kenksmingiausios dešros:

  • saliamis;
  • Bolonijos arba Bolonijos saliamis;
  • kumpio;
  • pastrami;
  • pepperoni.

Kuo galima pakeisti dešrą

Demrose atkreipė dėmesį, kad yra keletas būdų, kaip pakeisti delikatesinės mėsos vartojimą taip, kad tai būtų naudinga jūsų širdies sveikatai:

  1. Pirkite kalakutieną arba vištieną, pažymėtą užrašu „sumažintas natrio kiekis” arba „mažas natrio kiekis”.
  2. Pasirinkite delikatesinę mėsą, į kurią nepridėta nitritų ir nitratų.
  3. Pirkite nesūdytą delikatesinę mėsą.
  4. Rinkitės plonai supjaustytą delikatesinę mėsą.
  5. Pirkite delikatesinę mėsą, kurios 56 gramų porcijoje yra mažiau nei 350 miligramų natrio.

Anksčiau My rašė, kad suteikia širdžiai įpročio kasdien valgyti sardines.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai