Vištiena ar lašiša: kas sveikiau sveikatai ir figūrai

Abiejuose produktuose gausu baltymų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Vištiena ir lašiša – puikūs sveikų baltymų šaltiniai / My koliažas, nuotr. depositphotos.com, pxhere.com

Ir vištiena, ir lašiša yra puikūs baltymų šaltiniai. Tačiau norėdami išsirinkti, kuris produktas jums sveikesnis, turite žinoti pagrindinius jų skirtumus. Apie tai rašoma Verywellhealth medžiagoje, kurios turinį patikrino ir patvirtino mitybos specialistė Carina Tolentino.

Pažymima, kad, remiantis tyrimo, kuris buvo paskelbtas Wiley Online Library puslapiuose, duomenimis, norintiems numesti svorio ar užsiauginti raumenų masę, vištiena tikriausiai yra šiek tiek geresnis pasirinkimas nei lašiša.

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, palyginus šių virtų maisto produktų 100 gramų porcijas, kalorijų ir baltymų pasiskirstymas yra toks: vištienos krūtinėlė turi 187 kalorijas ir 33 gramus baltymų, o lašiša – 206 kalorijas ir 22 gramus baltymų.

Tuo tarpu lašiša garsėja tuo, kad turi širdžiai naudingų omega-3 riebalų rūgščių. Ir nors ši žuvis, priešingai nei vištiena, yra gana riebi, šie riebalai saikingai vartojami yra labai naudingi, teigiama MDPI puslapiuose paskelbtame tyrime.

Taip pat skaitykite:

Apie vištienos šlaunelių ir sparnelių sudėtyje esančius riebalus rašoma, kad jie daugiausia yra sotieji, todėl sveikatai mažai naudingi.

Lašiša taip pat yra puikus vitamino D, kuris padeda įsisavinti kalcį, ir vitamino B12, kuris dalyvauja raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje, šaltinis. Tuo tarpu vištiena yra geriausias niacino (vitamino B3), kuris reikalingas virškinimui, nervų sistemos veiklai ir panašiai, šaltinis.

Straipsnyje pažymima, kad negalima vienareikšmiškai teigti, jog lašiša ar vištiena yra sveikesnė, nes visavertei mitybai svarbi įvairovė. Todėl racione turėtų būti abiejų produktų. Jei vartosite vištieną ir lašišą, aprūpinsite organizmą ir aukštos kokybės liesais baltymais, ir širdžiai naudingais riebalais.

Kalbant apie riebią žuvį, Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suvartoti ne mažiau kaip dvi porcijas per savaitę, kad ji būtų maksimaliai naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai. Tačiau ekspertai įspėja, kad tai neturėtų būti vien lašiša – ją reikėtų kaitalioti su kitų rūšių žuvimi, kad neviršytumėte rekomenduojamų tam tikrų teršalų (pvz., gyvsidabrio) kiekių.

Anksčiau My rašė, kokia žuvis yra naudingiausia širdžiai ir smegenims. Mitybos specialistai sudarė 6 naudingų rūšių žuvų, kurios mažina uždegimą, palaiko raumenų ir nervų funkciją bei mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, sąrašą. Į sąrašą įtrauktos lašiša, sardinės, upėtakis, silkė, ančiuviai ir arktinė karšis.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai