Kvietinė ar balta duona: mitybos specialistas aiškina, kuri duona sveikesnė

Yra aiškus nugalėtojas – ir jis gali jus nustebinti

Kvietinė duona dažnai giriama dėl viso grūdo kiekio / nuotr. depositphotos.com

Duona yra pagrindinis daugelio žmonių maisto produktas. Kiekviena duonos rūšis turi savo maistinę vertę ir naudingų savybių.

Mitybos specialistė Lauren Manaker papasakojo „Prevention”, kuri duona yra mažiau nesveika.

Kvietinė duona dažnai giriama dėl to, kad joje yra viso grūdo grūdų ir dėl to daugiau skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Kita vertus, balta duona garsėja minkšta tekstūra ir ilgu galiojimo laiku, tačiau ją perdirbant dažnai prarandamos maistingosios medžiagos.

Renkantis tarp baltos ir kvietinės duonos, sveikesnis variantas linkęs rinktis kvietinę duoną.

Maistinės medžiagos

Balta duona gaminama iš rafinuotų grūdų, t. y. perdirbimo metu pašalinamos sėlenos ir gemalai. Dėl rafinavimo proceso duona tampa minkštesnė, tačiau joje sumažėja skaidulų ir pagrindinių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, B grupės vitaminų ir geležies.

Skaidulos

Viso grūdo duona gaminama iš miltų, kuriuos sudaro viso kviečio grūdas – sėlenos, gemalas ir endospermas. Dėl to duonoje yra daugiau skaidulinių medžiagų, kurios palengvina virškinimą ir padeda ilgiau išlikti sotiems.

Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad ne visos „kvietinės” duonos yra vienodos. Kai kurios kvietinės duonos rūšys gaminamos iš rafinuotų ir neskaldytų grūdų mišinio.

Remiantis žurnale „Nutrients” paskelbtomis išvadomis, neskaldytų grūdų vartojimas gali padėti sveikatai, pavyzdžiui, sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką ir palaikyti širdies sveikatą.

Balta duona – nauda sveikatai

Nors balta duona dažnai turi blogą reputaciją, ji vis dar turi savo vietą kai kurių žmonių subalansuotoje mityboje. Pirma, baltoje duonoje yra mažiau skaidulinių medžiagų, todėl ją lengviau virškinti žmonėms, sergantiems, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) arba po skrandžio ligų.

Be to, balta duona dažnai būna praturtinta maistinėmis medžiagomis, pavyzdžiui, folio rūgštimi, kuri gali būti ypač svarbi nėščioms moterims, nes palaiko vaisiaus vystymąsi. Dėl švelnesnio skonio ir subtilesnės tekstūros ją gali rinktis ir vaikai ar žmonės, turintys mitybos apribojimų, kuriems pilno grūdo duona yra per tiršta ar neskani. Nors balta duona nėra tokia maistinga kaip kvietinė, ji vis tiek gali greitai suteikti energijos.

Tuo pat metu kai kurie duomenys rodo, kad didelių baltos duonos kiekių vartojimas yra susijęs su neigiamu poveikiu sveikatai. Pavyzdžiui, žurnale „Frontiers in Nutrition” paskelbti duomenys parodė galimą ryšį tarp baltos duonos vartojimo ir ūmaus koronarinio įvykio, pavyzdžiui, širdies priepuolio ar nestabilios krūtinės anginos, rizikos.

Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamento (USDA) duomenimis, vienoje riekelėje baltos duonos yra:

  • 79 kalorijos;
  • 1 gramas (g) riebalų;
  • 15 g angliavandenių;
  • 0,8 g maistinių skaidulų;
  • 2,7 g baltymų.

Kvietinės duonos nauda

Kvietinė duona yra maistinių skaidulų šaltinis, kurios palengvina virškinimą ir padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje. Skaidulos taip pat atlieka svarbų vaidmenį mažinant cholesterolio kiekį, todėl kvietinė duona naudinga širdžiai.

Žurnale „Preventive Nutrition and Food Science” paskelbti duomenys parodė, kad tarp diabetu sergančių žmonių, kurie 12 savaičių kasdien valgė pilno grūdo duoną, užfiksuota geresnė cukraus kiekio kraujyje kontrolė, mažesnis cholesterolio kiekis ir sveikesnis riebalų profilis nei tų, kurie jos nevalgė. Kitos išvados, paskelbtos žurnale „Nutrition Journal”, parodė, kad neskaldytų grūdų vartojimas gali būti susijęs su mažesne 2 tipo diabeto, kai kurių rūšių vėžio ir insulto rizika.

Be skaidulinių medžiagų, kvietinėje duonoje, palyginti su balta duona, yra daugiau maistinių medžiagų, pavyzdžiui, magnio, cinko ir vitamino E. Šios medžiagos prisideda prie kaulų sveikatos, imuninės sistemos palaikymo ir odos sveikatos.

JAV žemės ūkio ministerija (USDA) pažymi, kad vienoje riekelėje viso grūdo duonos yra:

  • 69 kalorijos;
  • 0,9 g riebalų;
  • 12 g angliavandenių;
  • 9 g maistinių skaidulų;
  • 3,6 g baltymų.

Anksčiau My rašė, ką daryti, kad duona ilgai išliktų nesugedusi.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai