Ko negalima vartoti kartu su vitaminu D: ekspertas įvardija 4 nepageidaujamus papildus

Kad išvengtumėte pavojaus sveikatai, dėl įvairių vitaminų ir mikroelementų vartojimo turėtumėte pasitarti su gydytoju.

Vitaminas D nesuderinamas su kai kuriais kitais vitaminais, teigia ekspertai / nuotrauka pixabay.com

Jei vartojate vitaminą D, kad gydytumėtės arba išvengtumėte jo trūkumo, svarbu žinoti, kad kai kurie papildai gali turėti įtakos šios medžiagos įsisavinimui ir veiksmingumui. Apie tai rašo Sveikata.

Leidinyje įvardijami 4 papildai, kurių nereikėtų derinti su vitaminu D.

1. Magnis

Pažymima, kad, remiantis „ScienceDirect” atlikto tyrimo duomenimis, magnio perteklius gali sutrikdyti kalcio pusiausvyrą organizme.

„Jei vartojate magnio, vitamino D ir kalcio papildų, pabandykite atidėti magnio ir kalcio vartojimą kelioms valandoms, kad išvengtumėte konkurencijos dėl įsisavinimo”, – patarė Mitybos ir dietologijos akademijos atstovė Teresa Gentile.

Taip pat skaitykite:

Ji taip pat rekomenduoja apsvarstyti galimybę papildyti magnio kiekį maistu, ypač vartojant daugiau žalialapių daržovių, riešutų, sėklų, neskaldytų grūdų ir pupelių.

2. Kalcis

MDPI puslapiuose paskelbtame tyrime nustatyta, kad vienalaikis kalcio ir vitamino D papildų vartojimas gali būti naudingas kaulų sveikatai. Tačiau labai didelės kalcio dozės gali neigiamai paveikti vitamino D ir kitų maistinių medžiagų apykaitą.

Ekspertas teigia: jei reikia vartoti dideles kalcio dozes, sutrumpinti intervalus tarp vitamino D ir kalcio papildų vartojimo gali padėti neutralizuoti bet kokį galimą poveikį vitamino D metabolizmui.

3. Vitaminas K

Wiley Online Library publikuotas tyrimas rodo, kad dėl disbalanso tarp papildomai suvartojamo vitamino D ir vitamino K kalcis gali per daug nusėsti ne kauluose, o kraujagyslių audiniuose. Ilgainiui tai gali sukelti tokias ligas kaip aterosklerozė (laipsniškas arterijų sustorėjimas arba sukietėjimas), kuri savo ruožtu gresia širdies priepuoliu arba insultu.

Kad išvengtumėte šių padarinių, turėtumėte pasirinkti tinkamą vitamino K2 ir vitamino D koncentraciją. Prieš įtraukiant juos į savo kasdienę mitybą, ekspertas pataria pasitarti su gydytoju.

4. Vitaminas A

Per didelis vitamino A kiekis gali panaikinti papildomo vitamino D naudą.

„Kadangi tiek vitaminas A, tiek vitaminas D tirpsta riebaluose, jie turi bendrus absorbcijos kelius ir konkuruoja dėl tų pačių receptorių, kurie veikia kalcio apykaitą”, – aiškino Gentile.

Pasak jos, jums nereikėtų atsisakyti šių vitaminų ar vieno iš jų, tik tinkamo jų kiekio – be pertekliaus. Ji taip pat rekomenduoja natūraliai vartoti vitaminą A iš morkų, saldžiųjų bulvių, špinatų, lapinių kopūstų, kuriuose yra beta karotino, kuris virsta vitaminu A tik tada, kai jo reikia.

Anksčiau My pasakojo, koks maistas papildys organizmą vitaminu D. Buvo pažymėta, kad žuvys turi daug šio vitamino dėl to, kad minta fitoplanktonu ir zooplanktonu, kuris plaukia arti vandens paviršiaus ir sugeria ultravioletinius saulės spindulius, dėl to kaupia vitaminą D. Tarp naudingiausių žuvų rūšių ekspertai įvardijo vaivorykštinį upėtakį, skumbrę, lašišą, sardines, tuną ir silkę.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai