Kas suteikia širdžiai įprotį kasdien valgyti sardines: gydytojai įvardijo pagrindinę naudą ir riziką

Gydytojai ir mokslininkai pastebi, kad šios mažos žuvys gali daryti įtaką svarbiausiems organizmo procesams.

Sardinės yra naudingos / My koliažas, pixabay, depositphotos.com nuotr.

Nesvarbu, ar jas mėgstate, ar nekenčiate, apie sardines aktyviai diskutuojama kalbant apie širdies sveikatą. Šios nedidelės riebios žuvys yra tikra maistinė bomba, kupina omega-3, vitamino D ir kitų naudingų medžiagų.

Įtraukę sardinių į savo mitybą, galite suteikti savo organizmui iš karto keletą privalumų, rašo „VeryWell Health”.

Ar sardinės gali sumažinti trigliceridų ir cholesterolio kiekį

Sardinės yra vienas turtingiausių omega-3 šaltinių ir gali turėti priešuždegiminių savybių. Vienoje sardinių skardinėje (apie 100 g) yra 1,6-1,8 g omega-3 riebalų rūgščių, teigia „Entirely Nourished” širdies dietologė Michelle Rautenstein.

Atlikus tyrimų apžvalgą nustatyta, kad didesnis EPA ir DHA, dviejų pagrindinių riebalų rūgščių, esančių sardinėse, suvartojimas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių problemų, tokių kaip širdies priepuoliai ir apnašų kaupimasis arterijose, rizika.

Omega-3 rūgštys teikia daug naudos širdžiai, pvz:

  • mažina trigliceridų kiekį
  • uždegimo mažinimas
  • kraujagyslių endotelio funkcijos pagerėjimas
  • aritmijos rizikos mažinimas
  • trombocitų agregacijos sumažėjimas
  • slėgio mažinimas
  • MTL arba „blogojo” cholesterolio kiekio mažinimas

Palaiko širdies ritmą ir kraujagyslių sveikatą

„Be omega-3, sardinėse, kurios valgomos su kaulais, gausu kalcio ir vitamino D, o šie padeda reguliuoti širdies ritmą ir išlaikyti stiprias kraujagysles”, – sako Rautenstein.

Kalcis atlieka svarbų vaidmenį raumenų funkcijai, įskaitant širdies raumenį, kuris turi susitraukinėti kuo tiksliau, kad efektyviai pumpuotų kraują. Vitaminas D gali sumažinti uždegimą ir arterijų standumą – būklę, kai kraujagyslės praranda elastingumą, todėl didėja kraujospūdis ir didėja širdies ir kraujagyslių sistemos rizika.

„Dėl kalcio trūkumo organizmas pradeda jį imti iš kaulų, o tai gali prisidėti prie kraujagyslių kalkėjimo”, – aiškina ekspertas. Dėl šios būklės arterijose kaupiasi mineralų nuosėdos ir palaipsniui jas kietina.

Padėkite reguliuoti kraujospūdį

Be omega-3, sardinėse yra magnio ir kalio – dviejų mineralų, kurie labai svarbūs normaliam kraujospūdžiui palaikyti. Tyrimai rodo: žmonėms, vartojantiems daug magnio, 11-12 % mažesnė insulto rizika.

Kituose darbuose didelis kalio suvartojimas siejamas su mažesniu kraujospūdžiu ir apsauginiu poveikiu esant dideliam druskos kiekiui.

Ar sardinėse yra daug antioksidantų

Sardinose yra seleno – stipraus antioksidanto. Jis padeda apsaugoti širdį neutralizuodamas laisvuosius radikalus, kurie gali sukelti uždegimą ir apnašų kaupimąsi arterijose.

Tyrimai rodo, kad mažas seleno kiekis siejamas su padidėjusia širdies ir kraujagyslių ligų rizika, ypač žmonėms, kurie šio mineralo vartoja mažai.

Kiek sardinių galite suvalgyti

Sardinių nebūtina valgyti kasdien. Viena skardinė jau dabar suteikia daugiau nei 1,1 g omega-3, t. y. minimalią paros normą.

„Kuo daugiau, tuo geriau, tačiau tyrimai rodo: sardinių valgymas kelis kartus per savaitę duoda ryškios naudos”, – pažymi kardiologas Šonas Hefronas (Sean Heffron) iš Niujorko universiteto „Langone Health”.

Ir nereikia bijoti gyvsidabrio. „Mažesnės žuvys, tokios kaip sardinės, beveik nekaupia sunkiųjų metalų, priešingai nei didesnės žuvys”, – pažymi S. Heffronas. Tačiau reikia nepamiršti dviejų dalykų:

  • sardinėse gali būti daug druskos, ypač kai jos konservuojamos sūryme.
  • jose yra purinų, o tai svarbu žmonėms, linkusiems sirgti podagra.

Kitos įdomios naujienos apie sveiką maistą

Anksčiau My pranešė, kiek kartų per savaitę galima valgyti žuvies. Tai geras omega-3 riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina, šaltinis. Todėl kiekvienas žmogus, norintis pagerinti savo sveikatą, pagalvoja apie šį klausimą.

Be to, papasakojome, ar gerai valgyti konservuotas pupeles. Pupelės, žirniai, avinžirniai ir lęšiai yra vieni universaliausių ir maistingųjų medžiagų turtingiausių maisto produktų.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai