Ne visus maisto produktus prieš gaminant reikia nuplauti, kai kuriais atvejais tai gali būti netgi žalinga.
Nukopijuota nuoroda
Kokių maisto produktų nereikėtų plauti prieš gaminant maistą / Koliažas: My, nuotrauka: depositphotos.com
Sužinosite:
- Kokių maisto produktų nereikėtų plauti prieš gaminant maistą
- Ar galima plauti mėsą prieš gaminant maistą
- Kodėl nereikėtų plauti grybų
Dauguma iš mūsų yra įpratę prieš gamindami maistą jį kruopščiai nuplauti. Tai atrodo logiška, nes vanduo nuplauna nešvarumus, dulkes ir net kai kurias bakterijas. Tačiau maisto saugos ekspertai įspėja, kad kai kurių ingredientų geriau neplauti po čiaupu.
Rekomenduojame perskaityti mūsų medžiagą: Kaip „išgelbėti” šaldytuvą ir maistą dingus elektrai: patarimai už milijoną
Plovimas gali ne tik nepadėti, bet ir sukelti papildomų pavojų, pavyzdžiui, paskleisti mikrobus po virtuvę, pabloginti produktų tekstūrą ar net pabloginti jų kokybę. Apie tai rašo „Real simple”.
Myas papasakos apie šešis įprastus maisto produktus, kurių nereikėtų plauti prieš gaminant maistą.
Vištiena ir kalakutiena
Jei plausite šių rūšių mėsą, bakterijos niekur nedings, o tik aktyviai dauginsis. Aplinkos epidemiologė Vanessa Kofman pažymi, kad plaunant žalią paukštieną gali plisti pavojingi patogenai, pavyzdžiui, salmonelės ir kampilobakterijos.
Vienintelis patikimas būdas padaryti mėsą saugią yra tinkamas terminis apdorojimas. Rekomenduojame kruopščiai plauti rankas, peilius, lenteles ir visus paviršius, turėjusius sąlytį su žalia mėsa.
Raudona mėsa
Kiaulienos kotletų, maltos jautienos ar kitų rūšių raudonos mėsos taip pat negalima dėti po tekančiu vandeniu. Plaunant bakterijos nesunaikinamos, o tik perkeliamos ant kitų virtuvės paviršių.
Rekomenduojame tiesiog nušluostyti vienkartiniu popieriniu rankšluosčiu. Tai užtikrins saugų maisto ruošimą ir padės pasiekti norimą tekstūrą.
Žuvis
Jei žuvis neturi matomų priemaišų, jos plauti neverta, nes valgyti ją bus saugu tik termiškai apdorojus. Tai vienintelis būdas atsikratyti visų bakterijų. Tačiau tai netaikoma jūros gėrybėms, midijas, austres ir šukutes prieš gaminant reikėtų nuplauti.
Kiaušiniai
Kiaušinių plovimas gali atrodyti kaip elementari higiena, tačiau iš tikrųjų dėl to produktas tampa labiau pažeidžiamas. Kiaušiniai paprastai valomi ir dezinfekuojami prieš juos supakuojant. Šio proceso metu pašalinama natūrali apsauginė plėvelė, dėl kurios lukštas yra mažiau porėtas. Jei kiaušinis vėl plaunamas, jis tampa labiau pralaidus bakterijoms.
Jei lukštas atrodo nešvarus, tiesiog nuvalykite jį sausu popieriniu rankšluosčiu. Jei naminiai kiaušiniai su nepažeista natūralia plėvele, nešvarumus galite švelniai nuvalyti šepetėliu, tačiau nereikėtų jų skalauti po vandeniu.
Grybai
Grybai labai greitai sugeria vandenį, o tai neigiamai veikia jų tekstūrą ir skonį. Jei grybai sudrėksta, jie ilgiau kepa ir neįgauna apetitą keliančios auksinės plutelės. Rekomenduojame prieš pat kepimą juos lengvai nuplauti ir greitai nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Priešingu atveju produktas praras skonį ir elastingumą.
Žaliosios daržovės iš iš anksto nuplautų pakuočių
Salotų, špinatų ar rukolos, parduodamų maišeliuose su užrašu „iš anksto nuplautas” arba „paruoštas vartoti”, iš naujo plauti nereikia. Priešingai, per ilgas plovimas gali sukelti kryžminę taršą. Rizikuojate, kad bakterijos nuo kriauklės, rankų ar pjaustymo lentos pateks ant jau švarių žalumynų.
Rekomenduojame iš maišelio imti tik reikiamą kiekį produktų, o likusius laikyti švariame inde. Tai padės išlaikyti daržoves šviežias ir saugias.
Taip pat skaitykite:
Apie šaltinį: Real Simple
Real Simple yra amerikiečių mėnesinis žurnalas, kurį leidžia Dotdash Meredith. Žurnale pateikiami straipsniai ir informacija, susijusi su namų ruoša, vaikų priežiūra, maisto gaminimu ir emocine gerove. Žurnalui būdingas švarus, glaustas maketas ir fotografijų stilius, rašoma Vikipedijoje.
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad praneštumėte apie ją redakcijai.

