Abu aliejai yra širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų šaltinis.
Daug žmonių domisi, kuris aliejus yra sveikesnis žmogaus organizmui / koliažas My, nuotr. pexels
Jau daugelį metų alyvuogių aliejus yra viena pagrindinių Viduržemio jūros regiono dietos, kuri kartu su liesais baltymais, vaisiais, daržovėmis, riešutais ir pilno grūdo produktais yra naudinga širdžiai, sudedamųjų dalių. Be to, alyvuogių aliejus laikomas tokiu sveiku, kad kai kurie žmonės jį vartoja vieną, nedėdami į patiekalus. Tačiau pastaraisiais metais rinkoje pradėjo populiarėti avokadų aliejus, todėl Prevencija papasakojo, kuris iš jų yra sveikesnis.
Alyvuogių aliejus ir avokadų aliejus: maistinės savybės
„Abu aliejai yra širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų, arba MUFA, šaltinis, – patikino registruota dietologė Lauren Manaker.
Pasak jos, tokių riebalų vartojimas susijęs su geresne širdies ir kraujagyslių sveikata, mažesniu uždegimu ir geresniu cholesterolio kiekiu.
Tuo tarpu Niujorko funkcinės medicinos mitybos specialistė Elana Bodner priduria, kad abiejuose aliejuose taip pat gausu antioksidantų, tokių kaip polifenoliai, liuteinas, beta karotenas, vitaminai E ir K.
„Šios maistinės medžiagos svarbios akių ir odos sveikatai, imuninės sistemos veiklai, kraujo krešėjimui ir turi kitų sveikatai naudingų savybių”, – pažymima medžiagoje.
Alyvuogių aliejaus ir avokadų aliejaus skirtumas
Ekspertų teigimu, šie du aliejai turi keletą skirtumų.
„Alyvuogių aliejuje, ypač ypač ypač pirmojo spaudimo alyvuogių aliejuje, yra polifenolių – galingų antioksidantų, pasižyminčių priešuždegiminėmis savybėmis ir turinčių daugybę sveikatai naudingų savybių: nuo širdies ir kraujagyslių sistemos apsaugos iki žarnyno mikrobiomo optimizavimo ir kognityvinių funkcijų gerinimo”, – pabrėžė mitybos specialistė onkologė Natalie Ledesma.
Be to, tyrimais alyvuogių aliejaus vartojimas netgi siejamas su mažesne demencijos rizika.
Tuo pat metu avokadų aliejuje yra šiek tiek daugiau polinesočiųjų riebalų ir jis geriau skatina riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimą, tikina Bodner.Tačiau pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų aliejų gali būti tas, kad apie alyvuogių aliejų žinome kur kas daugiau, nes per pastaruosius dešimtmečius atlikta tūkstančiai šio produkto tyrimų, o avokadų aliejaus tyrimai atlikti neseniai.
„Iki šiol avokadų aliejaus naudojimas mokslinėje literatūroje yra ribotas, nors ir daug žadantis”, – pažymėjo Lesdesma.
Kokiame aliejuje geriausia kepti maistą?
Mitybos specialistai sako, kad alyvuogių aliejų jie renkasi virti ant mažos ugnies, kepti ir juo apšlakstyti virtą maistą, pavyzdžiui, makaronus ir daržoves.
„Avokadų aliejų renkuosi kepti, skrudinti ar kepti ant grotelių vištieną ir kepsnius, taip pat kepimui”, – pridūrė Bodner.
Kalbant apie skonį, abu aliejai yra skanūs, tačiau skirtingo skonio. Alyvuogių aliejus yra ryškesnio, vaisinio ar pipirinio skonio, o avokadų aliejus švelnesnis ir neutralesnis, šiek tiek sviesto skonio, o tai dažnai yra privalumas, pabrėžia mitybos specialistė.
Taip pat skaitykite:
Kiti patarimai apie gaminius
Anksčiau tapo žinoma, kodėl negalima gerti per daug žaliosios arbatos. Pasak ekspertų, geriant žaliosios arbatos ekstrakto papildų, gali sutrikti skrandžio veikla, atsirasti pykinimas ir vidurių užkietėjimas.
Mitybos specialistai taip pat paaiškino persimonų naudą sveikatai ir kaip juos valgyti. Jie pažymėjo, kad persimonuose gausu ląstelienos, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, todėl jie yra labai sveiki.

