Kokia medaus rūšis yra sveikiausia ir ar jį galima šildyti: galutinis bitininko atsakymas

Bitininkas papasakojo, ar medų galima šildyti ir kur jį reikia laikyti.

Bitininkas paaiškino, koks medus yra naudingiausias / My koliažas, pexels nuotr.

Ukrainiečiai nuo vaikystės žino, koks naudingas yra medus. Prisimename, kad nė viena liga nepraeidavo be karštos medaus arbatos. Šio produkto nauda neabejotina, tačiau kiekviena rūšis šiek tiek skiriasi savo poveikiu sveikatai.

Bitininkas Oleksijus Melničenka komentare My papasakojo, kokias produkto veisles reikėtų naudoti skirtingose sitijose, kaip tinkamai jį laikyti ir ar klaidinga paplitusi nuomonė apie kaitinimo žalą.

Koks medus yra naudingiausias

Pasak bitininko, produkto sudėtis ir savybės priklauso nuo to, kokius augalus bitės apdulkino. Pavyzdžiui, akacijų meduje yra daugiausia fruktozės ir mažiausiai gliukozės. Todėl jis dažnai rekomenduojamas net diabetu sergantiems žmonėms, nes labai nedidina cukraus kiekio kraujyje. Daugiausia gliukozės bus rapsų produkte.

Atsakymas į klausimą, kuris medus yra geriausias, priklauso nuo jūsų užklausos. „Pavyzdžiui, kaip minėjau, cukriniu diabetu sergantys žmonės, kurie bijo cukraus šuolių, vartoja baltųjų akacijų produktą. Sergantieji skydliaukės ligomis – rapsų, nes tai net savotiškas vaistas nuo šių ligų. Liepų medus yra vaistas nuo kosulio, jis labiausiai tinka ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų simptomams gydyti. Iš įvairių žolynų – gana universalus ir kartu unikalus, nes bitės renka nektarą iš skirtingų žiedų, todėl jis prisotintas visiškai skirtingų mikroelementų ir naudingų medžiagų. Tačiau jei žmonės medų renkasi savo reikmėms, žinoma, geriau rinktis vienažiedį medų”, – sako bitininkas.

Monoflorinis yra toks, kuriame daugiau kaip 80 proc. nektaro gaunama iš vieno augalo. Norint patvirtinti jo sudėtį, atliekami laboratoriniai tyrimai. Patyręs bitininkas gali orientuotis pagal spalvą, tačiau tiksliai nustatyti galima tik padedant laboratorijai.

Kaip teisingai laikyti medų

Šis produktas pats savaime yra natūralus konservantas. Yra net istorinių pavyzdžių, kai jis naudotas organinėms medžiagoms, įskaitant žmonių palaikus, konservuoti. Tačiau norint maksimaliai išnaudoti medaus naudą ir išsaugoti jį amžiams, reikia laikytis tam tikrų sąlygų.

Taip pat skaitykite:

„Pirma, būtina pašalinti saulės šviesą. Todėl pageidautina, kad gaminys stovėtų tamsioje vietoje. Kitas svarbus aspektas yra temperatūra. Sandėliavimui rekomenduojama, kad patalpoje būtų iki 20 °C”, – sako Aleksejus.

Jei medus sutirštėjo, jį galima švelniai suminkštinti neviršijant leistinų ribų. Tačiau bitininkas pažymėjo, kad kristalizacijos procesas yra visiškai natūralus ir geriausia į jį visai nesikišti.

Kokia temperatūra kenkia medui

„Kad neprarastumėte naudingųjų medžiagų, svarbu neviršyti aukštesnės nei 38 °C lydymosi temperatūros. Taip yra todėl, kad medaus rinkimo metu bičių lizde indeksas neviršija 36-38°. Įdomus faktas, kad šilumos lygis avilyje beveik prilygsta žmogaus kūno temperatūrai”, – pažymėjo bitininkas.

Ekspertas atsakė į populiarų klausimą – ar galima šildyti medų. Pasak jo, jei produkto temperatūra viršija maždaug 38-40 °C, jame netenkama naudingų medžiagų. Todėl nerekomenduojama jo kaitinti ant vandens vonelės. Namuose geriau jį suminkštinti, pavyzdžiui, padėjus prie radiatoriaus, kad neperkaistų.

nuoroda

Aleksejus Melničenko

Bitininkas

Oleksijus Melničenka yra daugiau nei penkerių metų bitininkas ir kunigas. Jis plėtoja savo bityną, kurio dalis veikia Rokytnianščynoje ir Taraščanščynoje, o klajoklinis bitynas kasmet kelis kartus keliauja po Kijevo ir Čerkasų regionus.

Be klasikinio medaus, Melničenko bitynas pagal autoriaus technologiją gamina ir kreminį medų. Į produktą dedama šaltyje džiovintų uogų, vaisių, riešutų ar šokolado, taip išsaugant naudingąsias medaus savybes.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai