Kad duona ilgiau išliktų šviežia, svarbu ją tinkamai laikyti.
Gydytojas patarė, ką daryti, kad duona nesugestų / koliažas My, nuotr. depositphotos.com
Daugelis yra turėję nemalonios patirties su duona, kai ką tik nusipirktas produktas greitai pasidengia grybeliu. Tokioje sitijoje kyla pagunda nupjauti pelėsiu apaugusį gabalėlį, o likusį suvalgyti, nes gaila išmesti visą kepalą. Tačiau to daryti nereikėtų.
Apie kepinių laikymo taisykles My redakcijai papasakojo mitybos specialistė Eugenija Rozum. Ekspertė paaiškino, kodėl duona pelyja ir genda, ar galima ją valgyti tokiais atvejais ir kiek tai kenkia organizmui.
Kodėl duona greitai pasensta arba supelkėja
Duona genda pirmiausia dėl netinkamų laikymo sąlygų. Anksčiau kepiniai nebuvo laikomi polietileno maišeliuose, tačiau dabar prekybos centruose juos perkame polietileniniuose maišeliuose ir labai dažnai paliekame gaminį tokioje pakuotėje. Būtent dėl tokio laikymo palyanitsa greičiau pelyja, nes tam susidaro palankios sąlygos:
- Pelėsiui vystytis pakanka drėgmės. Ji lieka maišelyje, o ne išgaruoja.
- Produkte yra maistinių medžiagų – angliavandenių, kuriais pelėsis „maitinasi”.
- Bakterijų sporų, kurios vėliau sudygsta ant tešlos, yra visur, taip pat ir ore, todėl visiškai apsaugoti gaminio nuo jų negalime.
Verta atkreipti dėmesį į tai, kad nuo šiandien iki rytojaus maišeliuose duona laikoma įprastai, t. y. ji nepradės pelyti. Tačiau jei duona guli saulėje arba šalia šiltų daiktų, pavyzdžiui, radiatorių, polietilene atsiras kondensatas ir produktas greičiau suges.
Ekspertas pasenusią duoną pavadino normaliu reiškiniu, nes ji sąveikauja su aplinka. Ji paprasčiausiai išgarina drėgmę, todėl tampa minkšta. Produktas išdžius greičiau, jei jį tiesiog paliksime atvirą ant stalo.
Gydytojas taip pat paaiškino, kodėl duona popieriniuose maišeliuose genda – nes popierius sugeria drėgmę. Jei paliksite duoną tokioje pakuotėje, turėsite ją suvalgyti iki rytojaus, kitaip ji išdžius.
Kaip laikyti duoną, kad ji nesubyrėtų ir nesugestų
Kad kepiniai ilgiau išliktų švieži, juos reikia laikyti pakuotėje, kuri yra vėdinama. Prisiminkime, kaip anksčiau laikydavome šį produktą: lininiuose maišeliuose arba suvyniotą į lininį audeklą. Audinys „kvėpuoja”, t. y. į jį patenka deguonies, tešla nėra „garinama” ir nesudaromos sąlygos pelėsiui veistis.
Todėl duoną reikėtų laikyti medžiaginiuose maišeliuose, specialiai tam skirtuose rankšluosčiuose arba duonos dėžės su oro angomis arba suvyniokite į švarų audeklą. Tačiau nedėkite į ją per daug kepinių, kitaip jie suges.
Jei laikysitės tokių taisyklių, per kelias dienas turėsite šviežią gaminį. Žinoma, kepiniai nebus tokie orūs, kaip ką tik ištraukti iš orkaitės, tačiau jie išliks tinkami vartoti.
Gydytojas taip pat pasakė, ar galima duoną laikyti šaldiklyje. Jei yra papildomų riekelių arba norite pasigaminti atsargų, tuomet produktą geriau užšaldyti. Geriau tai daryti porcijomis – supjaustyti riekelėmis ir sudėti į sandarų maišelį.
Kas nutiks, jei valgysite duoną su pelėsiu?
Jei tai atsitiks sveikam žmogui, greičiausiai jam nieko blogo nenutiks. Tačiau neigiamos pasekmės galimos mažų vaikų sveikatai, nes jų organizme dar tik formuojasi detoksikacijos procesai, ir žmonėms, kurių imunitetas nusilpęs – nėščiosioms, pagyvenusiems žmonėms.
Pelėsis yra grybų rūšis. Jame gali būti iki keturių rūšių mikroorganizmų ir dar daugiau. Ir grėsmę žmonėms kelia ne pats pelėsis, o jo išskiriami toksinai. Kai kurie iš jų neigiamai veikia kepenis, o kai kurie didina vėžio riziką. Kenksmingos medžiagos gali kauptis ir patekti į silpnąsias organizmo vietas. Kiekvieno žmogaus reakcija į pelėsį yra individi – nėra tikslios dalies, kurią būtų galima pavadinti pavojinga, nes kai kuriems užtenka net įkvėpti sporų.
Taip pat skaitykite:
Pirmas dalykas, kurį reikia padaryti, jei valgėte duonos su pelėsiu, yra stebėti simptomai. Sugedusi duona gali sukelti pykinimą, viduriavimą, pilvo skausmus, taip pat alergines reakcijas – ypač odos bėrimą, dusulį, bronchų astmą. Alergija dažniau pasireiškia įkvėpus sporų, grybelių produktų. Tai reiškia, kad jei virtuvėje yra pelėsinis produktas, net ir supakuotas, žmogus, kurio organizmas nusilpęs, gali į jį sureaguoti.
Ką daryti su pelėsiu apaugusia duona arba pasenusia duona
Jei duona padengta pelėsiu, vienintelis dalykas, kurį galime padaryti, kad duona būtų sveika, – pašalinti pelėsį. išmesti. Taip pat nederėtų duoti tokių kepinių paukščiams ar gyvuliams, nes jie toksiški ir gyvūnams.
Jei jus domina, ar galima valgyti duoną su pelėsiuJei pašalinsite supelijusią dalį, gydytojas ragina to nedaryti. Net jei nupjausite sugedusias vietas, gaminys vis tiek bus visiškai užkrėstas, nes viduje dygsta grybelis. Neišgelbės kepinių ir terminis apdorojimas – nors aukšta temperatūra sunaikina bakterijas, bet nepaveikia sporų ir toksinų. Vienintelis dalykas, kurį galime padaryti, tai paimti valią į kumštį ir išmesti produktą.
Jei duona šiek tiek pasenusi, ją galima supjaustyti griežinėliais ir užšaldyti. Ją taip pat galima panaudoti duonos trupiniams gaminti. Duonos trupinius galima ilgai laikyti medžiaginiame maišelyje.
My redakcija taip pat primena, kad iš duonos galima pasigaminti naminių trąšų. Jei gaila išmesti pelėsių likučius ir turite savo daržą, tai gera išeitis.
nuoroda
Eugenia Rozum
Mitybos specialistė
Eugenija Rozum yra devynerių metų patirtį turinti medicininės mitybos specialistė. Medicinos srityje ji dirba daugiau nei trisdešimt metų. Ji tiki, kad visapusiškas, integruotas požiūris, pasitelkiant gilias žinias, medicininę intuiciją ir patirtį, bendradarbiaujant su pacientu, padeda pasiekti gerų ir ilgalaikių rezultatų.
Ji įgijo išsilavinimą Nacionaliniame medicinos universitete, pavadintame akad. A. A. Bogomoleco nacionaliniame medicinos universitete ir Ukrainos nacionaliniame P. L. Šupiko visuomenės sveikatos universitete. P. L. Šupyk.

