Japonijos mokslininkai nustatė, kaip juodieji kmynai veikia širdies sveikatą

Tyrimas įrodė, kad juodieji kmynai gali sumažinti kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Juodasis kmynas išgaunamas iš žydinčio augalo Nigella sativa, arba juodųjų serbentų, sėklų / Vikipedijos nuotr.

Japonijoje atliktas naujas klinikinis tyrimas parodė, kad kasdien vartojant juodųjų kmynų sėklų sumažėja nesveikų kraujo riebalų, susijusių su širdies ligų rizika, kiekis, rašo earth.com.

Tyrimo, paskelbto žurnale „Food Science & Nutrition”, metu nedidelė grupė antsvorio turinčių sgusiųjų aštuonias savaites į savo racioną įtraukė maltų juodųjų kmynų sėklų. Jų kraujo tyrimai pakrypo sveikesnio režimo link – mažiau blogųjų riebalų ir daugiau apsauginio cholesterolio, palyginti su žmonėmis, kurie sėklų nevartojo.

Darbui vadovavo Japonijos Osakos metropoliteno universiteto (OMU) docentė Akiko Kodžima-Ja (Akiko Kojima-Ya). Mokslininkams reikėjo suprasti, kaip kasdieniai maisto produktai gali paveikti riebalų apykaitą ir ilgalaikę medžiagų apykaitos sveikatą.

42 sgusieji, turintys antsvorio ar nutukę, kurių cholesterolio kiekis padidėjęs, atsitiktine tvarka buvo suskirstyti į pradinę grupę ir palyginamąją grupę, kurie buvo gydomi toje pačioje klinikoje.

Grupė, kuri vartojo sėklas, kasdien suvartodavo po 5 g smulkiai sumaltų juodųjų kmynų (tai maždaug vienas pilnas valgomasis šaukštas). Jų įmaišydavo į maistą vieno valgymo metu. Tuo tarpu kiti laikėsi įprastos mitybos.

Po aštuonių savaičių grupės, kuri vartojo sėklas, bendrojo cholesterolio, MTL ir trigliceridų kiekis buvo mažesnis, o DTL kiekis šiek tiek didesnis nei kontrolinės grupės. Apetito rodikliai nesumažėjo, o tai rodo, kad pokyčiai įvyko ne tik dėl sumažėjusio maisto suvartojimo.

„Šis tyrimas tvirtai rodo, kad juodųjų kmynų sėklos yra naudingos kaip funkcinis maistas nutukimo ir gyvensenos ligų prevencijai. Labai džiugu, kad juodieji kmynai visapusiškai įrodė realų, matomą kraujo lipidų kiekį kraujyje mažinantį poveikį bandymų su žmonėmis metu”, – sakė Kojima-Ya.

Kas yra juodieji kmynai

Juodieji kmynai gaunami iš žydinčio augalo Nigella sativa sėklų. Jais paprastai apibarstoma duona arba jie vartojami sultingiems kario patiekalams gaminti.

Tradicinės medicinos sistemos kai kuriose Azijos, Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos dalyse nuo seno gydo skrandžio sutrikimus, uždegimus ir rekomenduoja šias sėklas bendram gyvybingumui palaikyti.

Kmynai ir riebalinės ląstelės

Norėdama išsamiau ištirti, kaip prieskonis veikia, Kojima-Ya komanda ėmėsi pelių riebalų pradinių ląstelių, vadinamų 3T3 L1, ir stebėjo adipogenezę – procesą, kurio metu šios besiformuojančios ląstelės virsta subrendusiomis riebalus kaupiančiomis ląstelėmis.

Kai ląstelės buvo apdorotos tam tikros koncentracijos juodųjų kmynų ekstraktu, jos sukaupė daug mažiau riebalų lašelių nei neapdorotos ląstelės, ypač didesnėmis dozėmis.

Taip pat skaitykite:

Šių ląstelių viduje mokslininkai išmatavo glicerolio-3-fosfato dehidrogenazę (GPDH) – fermentą, kuris padeda iš mažesnių statybinių blokų suformuoti sukauptus riebalus. Šio fermento aktyvumas po ekstrakto poveikio sumažėjo, o tai atitinka riebalų kaupimosi ląstelėse sumažėjimą.

Riebalų kontrolė ir prevencija

Komanda taip pat ištyrė pagrindinius baltymus, kurie ląstelėje įjungia arba išjungia tam tikrus genus. Po gydymo juodųjų kmynų ekstraktu sumažėjo trijų svarbių riebalinių ląstelių formavimosi reguliatorių, vadinamų CEBP beta, CEBP alfa ir PPAR gama, lygis.

Apibendrinant ląstelinius eksperimentus galima teigti, kad juodieji kmynai ne tik keičia riebalų kiekį kraujyje. Atrodo, kad jis taip pat sulėtina tuos pačius etapus, kurie progenitorines ląsteles paverčia didelėmis, gerai aprūpintomis riebalų ląstelėmis.

Tyrimo apribojimai

Naujasis tyrimas buvo trumpas ir palyginti nedidelis, jame dalyvavo kelios dešimtys sgusiųjų viename centre, o ne šimtai žmonių įvairiose šalyse. Visi dalyviai jau turėjo antsvorio ir padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, todėl rezultatai gali netikti žmonėms, kurių svoris yra normalus arba riebalų kiekis kraujyje normalus.

Svarbu tai, kad tyrime dalyvavę juodųjų kmynų vartojantys žmonės nepranešė apie jokį rimtą šalutinį poveikį, o įprasti laboratoriniai tyrimai neviršijo saugių verčių. Tai teikia vilčių dėl virtuvės ingrediento, nors neatmeta retų reakcijų ar sąveikos su vaistais platesniame gyventojų rate.

Ankstesnių tyrimų rezultatai

Anksčiau mokslininkai, tyrę pacientus, sergančius 2 tipo diabetu, išbandė minkštas želatinos kapsules su juodųjų kmynų sėklų aliejumi ir pastebėjo, kad labai sumažėjo MTL ir trigliceridų kiekis, nedarant įtakos DTL ir insulino kiekiui tyrimo dalyvių organizme. Tuomet mokslininkai naudojo aliejų, o ne sveikas sėklas, tačiau tai rodė tą pačią bendrą poveikio kraujo riebalams kryptį.

Juodųjų kmynų aliejus taip pat turi gydomųjų savybių / Pxhere nuotr.

Vėliau mokslininkų grupė atsitiktine tvarka sujungė 17 tyrimų, kad pamatytų platesnį juodųjų kmynų ir kraujo lipidų paveikslą. Analizė parodė, kad iš sėklų pagaminti maisto papildai vidutiniškai šiek tiek sumažino bendrojo cholesterolio, MTL ir trigliceridų kiekį, o poveikis DTL buvo mažesnis ir labiau kintantis.

Ateities tyrimų kryptys

Tiems, kurie jau vartoja vaistus, pavyzdžiui, statinus ar kraujospūdžio tabletes, juodųjų kmynų sėklos neturėtų pakeisti šių gydymo būdų.

Geriau būtų sėklos laikyti tik vienu iš neprivalomų širdies sveikatai palankios mitybos, į kurią įeina daug daržovių, skaidulų turtingas maistas, reguliarus fizinis aktyvumas ir metimas rūkyti, papildymų.

Mokslininkai vis dar aiškinasi, koks yra idealus juodųjų kmynų kiekis, kam jie naudingiausi ir ar jie taip pat gali palengvinti tokias problemas kaip atsparumas insulinui, kai organizmo ląstelės nebereaguoja į insuliną ir padidėja cukraus kiekis kraujyje.

„Tikimės atlikti ilgalaikius ir didesnės apimties klinikinius tyrimus, kad galėtume ištirti juodųjų kmynų poveikį medžiagų apykaitai”, – sakė Kojima-Ya.

Daugiau apie kmynų naudą

Prisiminkite, kad paprastasis kmynas (Cuminum cyminum) laikomas universaliu prieskoniu. Jo dedama į sriubas, karį, troškinius, dedama į prieskonių mišinius, barstoma ant duonos, kartais dedama į gėrimus. Jis yra vitaminų ir naudingų elementų šaltinis, pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Daugiau apie kmynų savybes skaitykite medžiagoje.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai