Ukrainoje unikalus augalas auga drėgnose sūriose estijų ir jūros pakrančių pelkėse.
Nukopijuota nuoroda
Nyderlanduose salotos gaminamos iš salotinių / koliažas: My, nuotr.
Trumpai:
- Tarp gyvūnų nėra „norinčių valgyti” šį augalą.
- Nyderlanduose iš solerų gaminamos salotos, kurios patiekiamos restoranuose.
Odesos srities pietuose, ypač nacionalinio gamtos parko „Tuzlovskie Liman” teritorijoje, auga įdomus ir labai naudingas augalas – soleros žolinis, kuris kai kuriose šalyse naudojamas salotoms ruošti. Tokie patiekalai patiekiami net restoranuose.
Apie tai papasakojo biologijos mokslų daktaras, parko darbuotojas Ivanas Rusevas, paskelbęs atitinkamą vaizdo įrašą. Jame matyti labai gražus ryškiaspalvis augalas, kuris tarsi kilimas dengia žemės paviršių.
Pasak mokslininko, soleros yra amarantinių (Amaranthaceae) šeimos vienmečių augalų gentis. Ukrainoje auga viena rūšis – žolinis solerosas (Salicornia europaea L.) – šlapiuose estijų ir jūros pakrančių solončakiuose.
„Lotyniškas augalo pavadinimas nurodo druskos ir pačių šakelių rūšies derinį: „druska + ragas (į ragus panašios šakelės)”, – paaiškino mokslininkas.
Jis pažymi, kad salikorijoje gausu antioksidantų, vitaminų, ypač askorbo rūgšties, taip pat yra mikroelementų – jodo, magnio.
Kaip patikslina Rusevas, druskų ir mikroelementų kiekis ir įvairovė žolėje priklauso nuo jos augimo vietos ir dirvožemio druskingumo pobūdžio.
Pasak mokslininko, „nėra gyvūnų, norinčių valgyti šį augalą”, tačiau kai kurių šalių, ypač Nyderlandų, gyventojai iš jo gamina salotas, kurios patiekiamos net restoranuose.
Daugiau naujienų apie augalus
Anksčiau Myas išsiaiškino, kur turėtų stovėti gėlė dekabrista, kaip ją tinkamai laistyti ir kokie ženklai susiję su šiuo kambariniu augalu.
Vazoniniai augalai vazose puikiai papildo interjerą, bet kartu reikalauja nuolatinės priežiūros. Ypač svarbu, kad lapai visada būtų blizgantys.
Orchidėjų žiedais galima džiaugtis nuo vieno iki kelių kartų per metus. Tai priklauso ne tik nuo veislės, bet ir nuo to, kaip gerai augalas prižiūrimas.
Jus taip pat gali sudominti:
Soleros žolinis
Soleros herbacea – amarantinių šeimos vienmetis žolinis augalas, dar vadinamas salikornija. Auga druskinguose dirvožemiuose prie jūrų, druskingų ežerų ir daubose.
Pasaulyje yra daugiau kaip dvi dešimtys druskmedžių rūšių. Ypač auginamas ir valgomas europinis druskenis, savo konsistencija ir skoniu primenantis jaunus šparagų ar špinatų ūglius. Kartais į salotas dedamas žalias, bet dažniau jis iš anksto apdorojamas (pvz., išverdamas arba iškepamas mikrobangų krosnelėje) ir paskui gardinamas sviestu arba alyvuogių aliejumi. Augale yra pakankamai druskos – todėl paprastai jis nesūdomas. Patiekalas paprastai patiekiamas su žuvimi arba jūros gėrybėmis kaip garnyras.
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redaktorius.

