Daržininkas paaiškino, kaip tinkamai paruošti burokėlius ilgam laikymui žiemą, kad jie neprarastų sultingumo ir skonio.
Nukopijuota nuoroda
Burokėlių laikymas po rudens derliaus nuėmimo / Koliažas: My, nuotrauka: depositphotos.com, lurkshot
Sužinosite:
- Kaip paruošti burokėlius ilgalaikiam saugojimui
- Kokiomis sąlygomis geriausia laikyti burokėlius?
- Kaip skiriasi miesto ir privataus namo metodai
Rudenį Ukrainoje toliau aktyviai nuimamas valgomųjų burokėlių derlius, ir daugeliui šeimų tai ne tik sezoninis darbas, bet ir svarbus pasiruošimo žiemai etapas.
Myas nusprendė papasakoti, kaip išsaugoti šakniavaisinius burokėlius iki pavasario, neprarandant jų skonio, tankio ir sultingumo.
„YouTube” kanalo „All your own” autorius pasidalijo išsamiais patarimais, kaip tinkamai laikyti burokėlius po derliaus nuėmimo. Pasak jų, būtent pirmieji šeimininkų veiksmai lemia, ar daržovė išlaikys natūralų saldumą ir išvengs ankstyvo sugedimo.
Optimalios sąlygos
Ekspertas pažymi, kad burokėlius geriausia laikyti vėsiose ir gerai vėdinamose patalpose, kuriose temperatūra yra +2…+5 °C. Geriausiu variantu laikomi rūsiai, rūsiai ar pogrindžiai, kuriuose drėgmės lygis yra žemas, nes juose galima palaikyti stabilų mikroklimatą ir apsaugoti šakniavaisius nuo iššalimo.
Jus taip pat gali sudominti: Tręšti ar kenkti: ką daryti su rudenį nukritusiais graikinių riešutų lapais
Dar vienu patogiausiu laikymo būdu Fahetsas vadina derliaus supakavimą į mažus 5 kg maišelius. Toks tūris užtikrina gerą oro cirkuliaciją, apsaugo nuo kondensato susidarymo ir leidžia greitai apžiūrėti daržoves, laiku pašalinti tas, kurios pradeda gesti.
Prieš dedant saugoti, daržininkas rekomenduoja burokėlius būtinai išdžiovinti saulėje. Tai padeda pašalinti paviršiaus drėgmės perteklių ir sutvirtina žievelę, o tai labai sumažina grybelių puolimo ir gedimo riziką.
Kaip pažymi autorius, anksčiau daugelis savininkų naudojo tradicinį metodą – ant burokėlių užpylė sauso upės smėlio. Šis metodas vis dar veiksmingas, tačiau turi trūkumų: sugedus vienam šakniavaisiui, puvinys greitai išplinta dėžutės viduje.
Kaip laikyti burokėlius miesto sąlygomis
Savininkas taip pat pažymi, kad miesto sąlygomis, net ir neturint rūsio, burokėlius galima laikyti be nuostolių – paprastame šaldytuve. Pagrindiniai reikalavimai išlieka nepakitę: vėsa ir sausra. Kad geriau vėdintųsi, šakniavaisius reikėtų laikyti perforuotuose polietileniniuose arba popieriniuose maišeliuose, kurie apsaugo nuo kondensato ir prailgina šviežumą.
Daugiau apie šakniavaisių laikymą sužinosite vaizdo įraše.
Taip pat skaitykite:
Apie šaltinį: „YouTube” kanalas „All Your Own”
Kanalas „Visi savi” – tai ukrainietiškas šaltinis daržininkams ir namų ūkiams, kurie domisi veiksmingais daržovių auginimo, priežiūros ir laikymo būdais. Kanalo autoriai dalijasi patikrintais praktiniais patarimais, kurie padeda laikyti derlių namuose be nuostolių.
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.

