Mitybos specialistai įvardijo 3 netikėtus datulių privalumus sveikatai

Atlikus tyrimą nustatyta, kad kasdien valgant datules galima sumažinti bendrą cholesterolio kiekį.

Mitybos specialistas papasakojo, kokios naudingos yra datulės / nuotr. depositphotos.com

Datulės – gausus maistinių medžiagų šaltinis, tačiau kokia jų nauda sveikatai, žino ne visi.

Mitybos specialistė Amy Davies paaiškino, kokia yra datulių nauda sveikatai ir ar turėtumėte jų įtraukti į savo mitybos racioną, rašo „Prevention”.

Datulės nauda sveikatai

JAV žemės ūkio departamento duomenimis, penkiose vidutinio dydžio datulėse yra:

  • 277 kalorijų;
  • 2 g baltymų;
  • 0 g riebalų;
  • 75 g angliavandenių;
  • 7 g skaidulinių medžiagų.

Datulėse taip pat gausu vitaminų, mineralų ir antioksidantų. JAV žemės ūkio departamento duomenimis, tarp jų yra:

  • 64 miligramai (mg) kalcio (6 % rekomenduojamos paros normos);
  • 54 mg magnio (17 % rekomenduojamos paros normos);
  • 696 mg kalio (27 % rekomenduojamos paros normos);
  • 1,61 mg niacino (12 % rekomenduojamos paros normos).

Datulės gali palaikyti širdies sveikatą

„Datulėse gausu magnio, kalio ir skaidulų, kurios padeda palaikyti sveiką kraujospūdį, nes atpalaiduoja kraujagysles ir normalizuoja natrio kiekį”, – sakė mitybos specialistė Michelle Rutenstein.

Tyrimo metu nustatyta, kad kasdien valgant datules galima sumažinti bendrojo cholesterolio ir „blogojo” cholesterolio kiekį.

Datulės padeda kovoti su uždegimu

„Datulėse taip pat gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus, karotinoidus ir fenolines rūgštis, kurie padeda mažinti uždegimą, neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo kraujagysles nuo oksidacinės pažaidos”, – pažymėjo Rutenstein.

Taip pat skaitykite:

Tyrime teigiama, kad fenolinės rūgštys ypač gali blokuoti fermentų, susijusių su tokių ligų, kaip aukštas kraujospūdis, medžiagų apykaitos sutrikimai ir neurodegeneracinės ligos, išsivystymu, veiklą.

Nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių

Tyrimai rodo, kad, nepaisant didelio angliavandenių ir cukraus kiekio, datulės nepadidina cukraus kiekio kraujyje taip, kaip kiti daug cukraus turintys maisto produktai. Dar daugiau, tyrimo duomenimis, jos netgi gali padėti jį sumažinti. Deivis pažymėjo, kad taip yra visų pirma dėl mažo datulių glikeminio indekso, t. y. jos lėtai virškinamos ir nesukelia cukraus kiekio kraujyje šuolių.

Daugiau naujienų apie datulių naudą

Datulės garsėja dideliu naudingų mikroelementų kiekiu: jose yra B grupės vitaminų, PP, taip pat geležies, kalio, kalcio, magnio, fosforo.

Šis produktas teigiamai veikia sveikatą. Ypač neabejotina datulių nauda moterims – jos naudingos nėštumo ir žindymo laikotarpiu, stiprina moterų nervų sistemą, lengvina pogimdyminės ligos simptomus.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai