Kardiologas įvardijo blogiausią mėsos rūšį širdies sveikatai

Ši mėsa didina „blogojo” cholesterolio kiekį.

Kardiologas rekomenduoja iš mitybos raciono išbraukti šios rūšies mėsą / depositphotos.com

Mėsa, tiesą sakant, yra daugumos žmonių mitybos pagrindas. Tačiau, pasak leidinio „Parade”, kardiologai teigia, kad kai kurios jos rūšys gali neigiamai paveikti mūsų sveikatą apskritai, būtent širdies sveikatą.

Kaip mėsa veikia jūsų sveikatą

Nors mėsa neabejotinai yra pagrindinis baltymų ir geležies šaltinis anemija sergantiems žmonėms, tačiau, kaip rodo vienas 2021 m. atliktas tyrimas, mėsa kelia didesnę riziką susirgti kai kuriomis sunkiomis ligomis, įskaitant širdies ligas, plaučių uždegimą ir diabetą.

Pasak medicinos daktarės Džoisės Oen-Hsiao (Joyce Oen-Hsiao), didžiausią naudą širdies sveikatai duoda augalinė mityba, ypač mažinant cholesterolio kiekį ir kraujospūdį.

„Taip yra dėl to, kad augaluose nėra riebalų ir daug ląstelienos, kuri taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį. Didesnis daržovių, vaisių, neskaldytų grūdų, ankštinių, ankštinių ir riešutų vartojimas maiste susijęs su mažesne mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika”, – sako ji.

Blogiausia mėsa širdies sveikatai, pasak kardiologo

Dr. Oen-Xiao teigia, kad iš tiesų yra dvi mėsos rūšys, kurios yra žalingos širdies sveikatai. Pirmoji yra raudona mėsa, ypač riebios jos dalys.

„Šioje mėsoje yra daug sočiųjų riebalų, kurie gali padidinti MTL cholesterolio kiekį”, – pažymi ji. „Ypač didelis sočiųjų riebalų kiekis gali padidinti blogojo cholesterolio kiekį, kuris gali nusėsti ant širdies arterijų, todėl gali susikaupti ir galiausiai užblokuoti kraujo tekėjimą arterijose. Šis užsikimšimas gali įvykti tiek širdies arterijose, o tai gali sukelti širdies priepuolį, tiek smegenų arterijose, o tai gali sukelti insultą.”

Antroji nesveikos mėsos rūšis yra delikatesai ir dešrelės, kuriose, pasak daktaro Oen-Xiao, „yra daug sočiųjų riebalų ir natrio”. Ji priduria, kad didelis natrio kiekis gali sukelti aukštą kraujospūdį ir kojų tinimą.

Kardiologė sako, kad per didelis raudonos mėsos vartojimas didina vėžio ir nutukimo riziką. Taip pat turėtumėte saugotis didelio nitratų kiekio delikatesinėje mėsoje ir dešrelėse.

„Įrodyta, kad ši medžiaga didina vėžio ir aukšto kraujospūdžio riziką”, – aiškina ji.

Dr. Oen-Hsiao pritaria Amerikos širdies asociacijai, kuri rekomenduoja raudonos mėsos vartojimą riboti iki liesos mėsos gabalėlių ir neviršyti 6 proc. visų kalorijų racione.

„Sveikesnė mėsa yra kepta arba garuose virta paukštiena be odos ir žuvis, geriausia lašiša ir kita žuvis, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių”, – sako ji.

Anksčiau kardiologai pasakojo, kuri mėsa sveikesnė kraujospūdžiui – kumpis ar kalakutiena.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai