Kaip greitai sugenda mėsa, pienas ir kiti produktai be šaldytuvo: mitybos specialisto atsakymas

Dėl dažnų ir ilgai trunkančių elektros energijos tiekimo sutrikimų ekspertas priminė pagrindinių ukrainiečių vartojamų produktų laikymo laiką.

Dėl dažnų elektros energijos tiekimo sutrikimų svarbu žinoti, kiek laiko maistas iš tikrųjų „gyvena” be šaldytuvo / My koliažas

Dėl ilgų elektros energijos tiekimo nutraukimų daugelis ukrainiečių susiduria su tuo, kad maistas greitai genda. Daugelis nežino, kiek laiko mėsa, pienas ir sūris iš tikrųjų „gyvena” be šaldytuvo.

Nutriciologas Olga Voynikova papasakojo My, koks yra mėsos ir kitų produktų, kuriuos ukrainiečiai dažnai vartoja, galiojimo laikas.

Kaip greitai genda pienas?

Įvairių organizacijų ir USDA (Jungtinių Amerikos Valstijų žemės ūkio departamento) duomenimis, kambario temperatūros – apie 20-25 laipsnių – pienas pradeda gesti jau po 2 valandų. Tačiau jei aplinkos temperatūra siekia apie 30 laipsnių, pakanka ir 1 valandos. Pienui pradėjus gesti, šį produktą galime laikyti netinkamu vartoti.

Kiek laiko galima laikyti pieną be šaldytuvo?

Uždaroje gamyklinėje pakuotėje neperdirbtą arba žalią pieną be šaldymo galima laikyti 1-2 valandas, nes jis pasižymi labai dideliu mikrobų aktyvumu. Uždaroje pakuotėje pasterizuotas pienas be šaldymo gali būti laikomas ne ilgiau kaip 2 valandas, o itin pasterizuotas pienas kambario temperatūroje gali stovėti nuo 3 iki 6 mėnesių. Net ir itin pasterizuotą pieną, atidarius indą, kambario temperatūroje galima laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas.

Koks yra jogurto galiojimo laikas?

Jogurtą šaldytuve galima laikyti nuo kelių dienų iki maždaug mėnesio – viskas priklauso nuo to, kaip produktas pagamintas. Už šaldytuvo ribų USDA rekomenduoja jogurtą laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas.

Kaip sužinoti, ar jogurtas sugedo?

Yra vizinis požymis – tai išbrinkęs pakuotės dangtelis. Dangtelis išsipučia dėl produkte apsigyvenusių bakterijų, kurios išskiria perteklines dujas. Be to, sugedęs jogurtas gali turėti aštrų rūgštų arba raugo kvapą. Taip pat yra ir tokių produkto gedimo požymių, kaip per didelis išrūgų išsiskyrimas ir pelėsio atsiradimas.

Turime prisiminti, kad jei produktą ant stalo laikome ilgiau nei 2 valandas, vizinių gedimo požymių gali ir nebūti – gali nepasikeisti nei jo kvapas, nei skonis, tačiau tai nereiškia, kad šį produktą saugu vartoti. Jogurto, kurio šaldytuve nebuvo ilgiau nei 2 valandas, nereikėtų vartoti, net jei jis neturi jokių būdingų gedimo požymių.

Kiek laiko kefyras gali stovėti be šaldytuvo?

Kefyras yra fermentuotas pieno produktas, kaip ir jogurtas. O pieno produktai gali stovėti be šaldymo ir nesugesti ne ilgiau kaip 2 valandas. Be to – kefyras gali sugesti ar suraugėti dar greičiau nei pienas ar jogurtas, nes jame, be kita ko, yra daugiau aktyvių mikroorganizmų, skatinančių rūgimą.

Kefyro gedimo požymiai gali sutapti su jogurto požymiais, tačiau yra ir tik jam būdingas požymis – šiame produkte neturėtų būti daug gleivių gumulėlių. Pats kefyras turėtų būti arba visiškai vienalytis, arba daugiau ar mažiau vienalytis – viskas priklauso nuo jo paruošimo technologijos. Be to, kefyre neturėtų būti pernelyg didelio karbonizacijos ir putų kiekio, nes tai yra produkto perrūgimo požymis.

Kiek laiko mėsa gali gulėti be šaldytuvo?

Tiek žalią, tiek virtą mėsą kambario temperatūroje galima laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas. Šis produktas gana greitai genda – bakterijų, ypač salmonelių, dauginimasis gali paspartėti 4-60 laipsnių temperatūros zonoje. Kas 20 minučių kenksmingų bakterijų skaičius mėsoje gali padvigubėti. Todėl laikyti mėsą be šaldytuvo yra gana bloga idėja, ypač jei tai žalias produktas.

Jei mėsa buvo tinkamai termiškai apdorota, ją vėl galima laikyti be šaldytuvo ne ilgiau kaip 2 valandas.

Koks yra mėsos galiojimo laikas?

Vidutiniškai jautieną, kiaulieną ir avieną šaldytuve galima laikyti apie 3-4 dienas, paukštieną – 1-2 dienas, o virtą mėsą – 3-4 dienas.

Kiek laiko galima laikyti virtą maistą be šaldytuvo?

Karštus patiekalus be šaldytuvo galima laikyti ilgiau nei 2 valandas, jei jie nuolat kaitinami ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje. O šalti patiekalai gali būti laikomi ilgiau nei 2 valandas ne aukštesnėje kaip 4 laipsnių temperatūroje.

Jei temperatūros režimo nesilaikoma ir gatavi produktai tiesiog guli ant prekystalio 20-25 laipsnių temperatūroje, juos galima laikyti ne ilgiau kaip 2 valandas.

Kiek laiko kietasis sūris gali gulėti be šaldymo?

Kietuosius sūrius, tokius kaip parmezanas, reggiano ar labai brandintas čederis, kambario temperatūroje galima laikyti apie 6-8 valandas. Kuo mažiau drėgmės sūryje, t. y. kuo jis senesnis, labiau brandintas, tuo ilgiau jis gali būti laikomas be šaldytuvo.

Kiek laiko galima laikyti sūrį Filadelfija?

Kreminiai sūriai šaldytuve gali būti laikomi vidutiniškai 2-3 savaites. O be šaldytuvo jų galiojimo laikas sutrumpėja iki 2-3 valandų. Tačiau pirmiausia turėtume vadovautis gamintojo rekomendacijomis, kurias jis nurodo ant pakuotės.

Kaip suprasti, kad sūris sugedo?

Sūrio gedimą rodo pakitusi sūrio struktūra – atsiradusios gleivės, nebūdingos drėgnos dėmės, grūdėtumas, išrūgų perteklius, amoniako kartumo kvapas ar skonis. Akivaizdus sūrio gedimo požymis yra pelėsis. Kietųjų sūrių pelėsis būna viršuje ir šis gedimo požymis iš karto matomas, tačiau minkštųjų sūrių atveju tai nustatyti sunkiau – pelėsis gali būti viduje.

Kiek saugūs yra nuolat atitirpinami ir vėl užšaldomi pusgaminiai?

Nepatartina atšildyti ir vėl užšaldyti pusgaminių, nes kiekvieną kartą juos atšildant bakterijos pradeda vis aktyviau daugintis. Pakartotinis užšaldymas nesunaikina kenksmingų bakterijų ir 100 % nesustabdo jų dauginimosi. Tai reiškia, kad produktą vėl užšaldžius, bakterijų skaičius vėl pradės augti. Blogiausia, kad padidėja toksinų, kurių nesunaikina terminis apdorojimas, rizika. USDA teigimu, pakartotinai atitirpinti pusgaminiai yra pavojingi ir neturėtų būti vartojami.

Pirkdami pusgaminius atkreipkite dėmesį į didelį kiekį pakuotėje esančio nebūdingo ledo ir sniego. Tai gali reikšti, kad produktas greičiausiai buvo atitirpintas. Todėl tokių produktų geriau nepirkite. Jei vartosite pusgaminius, kurie jau buvo atitirpinti, galite apsinuodyti maistu.

nuoroda

Olga Voynikova

Mitybos terapeutas SOS požiūris į maitinimą II lygis, SOFFI, RF. Mitybos specialistė, psichologė. Ukrainos mitybos specialistų asociacijos, IASARAR, IAPFS, ASN narė.

Olga Vojenikova studijavo Dniepro valstybiniame medicinos universitete, Ukrainos nacionaliniame biologinių išteklių ir gamtos valdymo universitete ir Dniepro nacionaliniame Olesios Gončar vardo universitete. Olesis Gončaras.

Mitybos terapeutė SOS požiūris į maitinimą II lygis, SOFFI, RF. Mitybos specialistas, psichologas. Ukrainos mitybos specialistų asociacijos, IASARAR, IAPFS, ASN narė.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai