Papasakosime, iš ko gaminama kava su druska ir kokiose šalyse geriamas šis gėrimas.
Kavą galima paruošti įvairiais būdais / nuotrauka freepik.com
Kava nuo seno yra neatsiejama daugelio kultūrų dalis. Priklausomai nuo šalies, skiriasi jos paruošimo būdai, taip pat ir tai, kaip ir su kuo žmonės ją geria.
Šiandien papasakosime, kurioje šalyje kava geriama su druska ir kodėl jie tai daro.
Kava su druska – nauda ir tradicijos
Pradėkime nuo to, kad, priešingai nei klaidingai manoma, toks gėrimas bus labai švelnaus ir ryškesnio skonio, o ne tik sūrių natų. Prieskonis ne tik sušvelnins vandenį. Jis pašalins kavos kartumą ir subalansuos rūgštumą. Dėl natrio jonų kava įgaus protu nesuvokiamą kvapą, nes jie sustiprina skonį.
Tie, kurie nemėgsta šio gėrimo kartumo, bet taip pat nenori dėti cukraus, gali naudoti šį prieskonį, nes jis veiks panašiai, tačiau leis neviršyti dienos kalorijų normos.
Yra ir kitų priežasčių, kodėl geriama kava su druska. Karštose šalyse, kur žmonės daug prakaituoja, šis prieskonis padeda atkurti druskų pusiausvyrą organizme, o tai labai svarbu sveikatai palaikyti.
Turkijoje su šiuo gėrimu siejama įdomi tradicija. Mergina gali patiekti savo sužadėtiniui labai sūrios kavos, norėdama parodyti, kad jis jai nepatinka. Tai subtilus būdas atsisakyti simpatijos net nieko nesakant.
Išsiaiškinę, kodėl skirtingose šalyse į kavą dedama druskos, panagrinėkime keletą receptų, kaip tokį gėrimą atkartoti namuose.
Pirmiausia verta paminėti, kad kava turi būti labai smulkiai sumalta. Priešingu atveju prieskoniai neparodys tokio veiksmingumo, kokio norima. Reikėtų atsižvelgti į tai, kad tirpi kava su druska yra retam mėgėjui skirtas variantas, o tradiciškai šiam gėrimui imamos kokybiškos pupelės.
Kava su druska – klasikinis receptas
Šį variantą galima laikyti pagrindiniu. Nuo jo turėtumėte pradėti, jei niekada nesate bandę tokio gėrimo. Jam imame:
- 150-180 mililitrų vandens;
- 1,5 arbatinio šaukštelio maltos kavos;
- žiupsnelis druskos;
- cukraus pagal skonį.
Sudėkite prieskonius ir kavą į džiūvėsius, supilkite vandenį ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Kai pradės kilti putos, nukelkite nuo ugnies, kad nusistovėtų, ir vėl kaitinkite. Tada supilkite į puodelį ir mėgaukitės gėrimu.
Jei norite pasigaminti kavos su druska ir pienu, o toks variantas taip pat egzistuoja, tuomet reikia sumažinti vandens kiekį iki 100 mililitrų, o skirtumą užpilti pienu. Jį atskirai pašildome, suplakame iki putų, jei norime, ir supilame į paruoštą gėrimą.
Kava su druska ir pipirais
Tai labai neįprastas variantas, kuris tikrai ras savo gerbėjų. Prieskoniai suteiks pikantiškumo ir praturtins skonį. Paruošimui paimkite:
- 15-100 mililitrų filtruoto vandens;
- šaukštelis maltos kavos;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis pipirų.
Supilkite prieskonius, kavą ir vandenį į džiuvėsėlius. Kaitinkite ant viryklės, kol pasirodys kvapnios putos, 1-2 min. nukelkite nuo ugnies ir grąžinkite atgal. Kai gėrimas vėl pradės virti, galite jį supilti į puodelį.
Jei jau supratome, kodėl į kavą reikia dėti druskos, o kaip dėl pipirų? Jie, ypač juodieji arba kajeno pipirai, suteikia aštrumo ir šiek tiek karščio. Prieskoniai turėtų būti šviežiai malti, kad suteiktų maksimalų aromatą ir skonį.
Kartu verta paminėti, kad kai kuriose Azijos šalyse į kavą kartu su pipirais dedama gvazdikėlių ir kardamono. Savo skoniu toks gėrimas iš tolo primins aštrią masala arbatą, kuri yra tradicinis indiškas gėrimas.

