Kaštonų perdirbimo procesas panašus į darbą su vaisiais ir daržovėmis, sakė Ivanas Degtyaras.
Nukopijuota nuoroda
Ukraina perdirba naujas žaliavas / Telegraf
Sužinosite:
- Kaštonai perdirbami Ukrainoje – procesas panašus į darbą su daržovėmis
- Naujoji įmonė aktyviai bando ir kitus laukinius produktus
Ivanas Degtyaras, sodininkystės bendrijos „Mrija” iš Rešetilovkos (Poltavos sritis) vadovas, sakė, kad įmonė, gaminanti produktus su prekės ženklu „Adamovka”, ne sezono metu bando perdirbti naują žaliavą – kaštonus.
„Norime patys iš to užsidirbti ir suteikti galimybę papildomai užsidirbti vietos gyventojams, padidindami šios vertingos žaliavos kainą”, – citavo jį „Telegraf”.
Perdirbimo technologija
Kaštonų perdirbimo procesas panašus į darbą su vaisiais ir daržovėmis, o tai yra pagrindinė Mrijos specializacija:
- Kaštonai susmulkinami ir džiovinami, paverčiant juos miltais.
- Gauta masė supilama į alkoholį ir kaitinama iki 60 °C temperatūros.
- Mišinys laikomas dvi dienas, kad iš jo būtų išskirtas escinas – biologiškai aktyvi medžiaga, turinti gydomųjų savybių.
- Ekstraktas atskiriamas nuo išspaudų, o alkoholis išgarinamas ir vėl panaudojamas.
- Gautą eskino dervą planuojama naudoti gaminant kosmetinį muilą arba parduoti kaip pusgaminį.
Taikymas kosmetikoje
Ypač įdomu, kad escinum dedama į „deguto” muilą – vieną populiariausių Mrijos produktų.
Muilas, kurio pagrindą sudaro beržo degutas, pasižymi antiseptinėmis savybėmis ir tinka probleminei odai.
Eskin sustiprina poveikį: stiprina kraujagysles, mažina uždegimą ir patinimą, gerina mikrocirkuliaciją.
Idėja ir misija
Kaštonų perdirbimo idėja kilo obuolių skynėjams, kurie pastebėjo, kad kaštonai „dingsta po kojomis”.
„Nusprendėme pabandyti. Mūsų misija – perdirbti vietoje ir įtraukti žmones į bendradarbiavimą. Kaštonai yra gamtos ištekliai, kaip ir obuoliai ar pomidorai, tik jų nereikia auginti”, – aiškino Ivanas.
Kiti eksperimentai
Bendrovė aktyviai bando ir kitus laukinius produktus:
Šią vasarą buvo renkamos šeivamedžio uogos, nors mažai įmonei sunku perdirbti visą derlių.
Pradėjome bandomąją laukinių šilauogių sulčių gamybą – apie 500 litrų. Ivanas pastebi: ,,Iš tikrųjų tai yra labai daug sultenių: „Jose vitamino C daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Skonis malonus, šiek tiek rūgštokas.
Asortimento plėtimas
2025 m. buvo išplėsta „Mriya” gaminių linija:
- konservuotos cukinijos,
- obuolių ir morkų bei obuolių ir moliūgų sultys,
- sveiki pomidorai.
Šiandien nedidelė Rešetilovkos įmonė gamina daugiau kaip 30 maisto produktų, nuolat eksperimentuoja ir plečia asortimentą.
Kaip tinkamai auginti daržoves: ekspertų patarimai
Bulvės netinka augti šalia tam tikrų daržovių ir vaisių, kurie gali stabdyti jų augimą, pritraukti kenkėjų arba pernešti ligas. Dėl to padidėja greito ligų plitimo rizika ir gali kilti grėsmė ne tik šiems augalams, bet ir kitiems sode auginamiems augalams.
Anksčiau Myas rašė apie tai, kada galima sodinti braškes. Pavasaris yra idealus metas braškėms sodinti. Per vasarą augalai turės laiko sustiprėti, įgauti jėgų, sėkmingiau išgyventi žiemą ir kitą sezoną pradėti aktyviai derėti.
Prisiminkite, anksčiau buvo pranešta, kad geriausių veislių agurkai nustebins rekordiniu derliumi. Ekspertai išskiria tris patikrintas agurkų veisles, pasižyminčias atsparumu tiek karščiui, tiek šalčiui.
Daugiau naujienų:
Apie šaltinį: The Telegraph
Telegraph – yra 2012 m. įkurtas Ukrainos socialinis ir politinis internetinis leidinys. Tinklalapyje rašoma apie įvykius Ukrainoje ir pasaulyje. Ji priklauso Ukrainos verslininkui Vadimui Osadčijui. Vikipedijos duomenimis, vyriausiasis redaktorius yra Jaroslavas Žarenovas.
Laikraštis „The Telegraph” rašo įvairiomis temomis, įskaitant politiką, ekonomiką, socialinius įvykius, kultūrą, sportą ir fronto naujienas. Leidinyje taip pat skelbiama išskirtinė medžiaga, pavyzdžiui, interviu su žinomomis asmenybėmis ir analitiniai straipsniai.
Jei pastebėjote klaidą, paryškinkite reikiamą tekstą ir paspauskite Ctrl+Enter, kad informuotumėte redakciją.

