Gastroenterologai atskleidė, kokios rūšies sūris kenkia žarnynui

Specialistai įspėjo, kad valgant bet kokį sūrį visada svarbu saikingumas.

Gastroenerologas pasakė, kuris sūris yra sveikiausias / nuotr. depositphotos.com

Sūris yra itin populiarus ir įtrauktas į beveik kiekvieno žmogaus racioną. Kai kurie mitybos specialistai mano, kad žmonės valgo per daug sūrio, ypač atsižvelgiant į jo trūkumus, pavyzdžiui, didelį riebalų ir natrio kiekį.

Kaip sūris veikia jūsų sveikatą

Pasak astroenterologės Ektos Guptos, kai kurie sūriai gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką dėl didelio druskos ir riebalų kiekio, dėl kurio gali padidėti kraujospūdis ir „blogojo” cholesterolio kiekis kraujyje, rašo „Parade”.

Ji taip pat pažymėjo, kad dažnas didelio lydymosi sūrio vartojimas gali prisidėti prie svorio augimo, atsparumo insulinui ir medžiagų apykaitos sutrikimų. Didelis druskos kiekis gali dar labiau apkrauti inkstus, o visas perdirbimas gali sukelti uždegimą visame organizme.

Tačiau Gupta taip pat pažymėjo, kad net ir lydytas sūris turi tam tikrą maistinę vertę, aprūpindamas organizmą kalciu, baltymais ir kai kuriais vitaminais. Tačiau vartojant bet kokį sūrį visada svarbu saikingai.

Blogiausias sūris žarnyno sveikatai

Gupta teigia, kad sūriai, kuriuose yra daug perdirbimo procesų, mažai bakterijų ir daug druskos, yra aiškūs nugalėtojai. Tai birių sūrių mišiniai, aromatizuoti sūrio griežinėliai ir pigus picos sūris.

Taip pat skaitykite:

Gastroenterologė Ritu Nahar su tuo visiškai sutinka. „Kalbant apie žarnyno sveikatą, lydyti sūriai yra vienas blogiausių pasirinkimų. Juose gausu sočiųjų riebalų, natrio ir emulsiklių, kurie gali pakeisti žarnyno mikrobiomą ir, jei vartojami dažnai, prisidėti prie uždegimo, pilvo pūtimo ir medžiagų apykaitos sutrikimų”, – aiškino ji.

Ji pridūrė, kad labai perdirbtuose sūriuose yra minimalus kiekis gyvų mikrobų kultūrų, jei iš viso jų yra,

„Jei vartojami labai dažnai, gali padidėti žarnyno disbiozės rizika, polinkį turintiems asmenims gali pablogėti virškinimas, padidėti medžiagų apykaitos ir širdies ir kraujagyslių ligų rizika, o tai dar labiau paveiks žarnyno sveikatą”, – sakė gydytoja.

Vis dėlto Gupta pažymėjo, kad valgyti nedidelius tokių sūrių kiekius nėra „baisu”. Gydytojas rekomendavo visiems pirmenybę teikti natūraliai brandintiems sūriams, tokiems kaip čederis, šveicariškas sūris ar gouda, taip pat fermentiniams variantams, tokiems kaip kefyro sūris, nes juose yra naudingų bakterijų.

Gupta taip pat pažymėjo, kad šiuos „gerus” sūrius reikėtų valgyti saikingai ir kartu su daug skaidulų turinčiais produktais, pavyzdžiui, daržovėmis, vaisiais, ankštinėmis daržovėmis ar neskaldytais grūdais, nes skaidulos gali pagerinti žarnyno florą.

Kitos naujienos apie sūrį

Anksčiau mitybos specialistai įvardijo 6 sūrio rūšis, kuriose yra daug baltymų. Specialistai pažymėjo, kad, be baltymų, sūris turi vitaminų, galinčių palaikyti imuninę sistemą ir pagreitinti medžiagų apykaitą.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai