Šiuose 6 gėrimuose yra daugiau cukraus nei keksiuke: mitybos specialistai paaiškina, kodėl jie jums kenkia.

Šie gėrimai yra populiarūs tarp žmonių.

Ypač daug cukraus yra gazuotuose gėrimuose / nuotrauka pxhere.com

Vartodami saldumynus nepainiokite natūralaus cukraus, esančio vaisiuose, daržovėse ir pieno produktuose, su papildomu cukrumi gliukozės, fruktozės, sacharozės, sacharozės, kukurūzų sirupo ar net „natūralaus” cukraus, pavyzdžiui, klevų sirupo ar medaus, pavidalu. Vartojant maisto produktus, kuriuose yra papildomo cukraus, pasekmės sveikatai gali būti nepalankios. Todėl „Eating Well” įvardijo 6 gėrimus, kuriuose cukraus yra daugiau nei glazūruotame keksiuke.

Saldi arbata

Šviežiai paruošta šaltoji arbata yra kaloringas ir becukris gėrimas, tačiau saldžioji arbata – visai kas kita.

„Nors gali atrodyti, kad tai sveikesnė gazuotų gėrimų alternatyva, daugumoje šaltųjų arbatų yra daug pridėtinio cukraus, – pažymėjo mitybos specialistė Amy Brownstein.

Nesvarbu, ar gaminate ją namuose, ar perkate iš parduotuvės, saldžioje arbatoje gali būti 19 g pridėtinio cukraus 227 g ar daugiau.

Medumi saldintos arbatos

Kai kurie saldinti gėrimai, ypač šios arbatos su medumi, gali priversti jus manyti, kad jie yra sveikesnis pasirinkimas nei cukrumi ar kukurūzų sirupu saldinti gėrimai.

„Nors medus laikomas natūralesniu, jis vis tiek yra pridėtinis cukrus, kurio vartojimą reikia stebėti”, – perspėjo Brownstein.

Pasak jos, „cukranendrių cukrus ir medus skiriasi savo molekuline sudėtimi, nes meduje yra daugiau fruktozės”.

Gazuoti gėrimai

„Gazuoti gėrimai ne veltui vadinami „tuščių kalorijų” gėrimais”, – pabrėžė mitybos specialistė Sarah Garone.

Ji pažymėjo, kad gazuoti gėrimai gali lemti didesnį kūno svorį ir padidinti mirtingumo, širdies ir kraujagyslių ligų bei smegenų kraujagyslių ligų riziką.

„Dietiniuose gazuotuose gėrimuose paprastai naudojami dirbtiniai saldikliai, kurie neturi tokio žalingo poveikio medžiagų apykaitai kaip įprastuose gazuotuose gėrimuose esantis cukrus. Tačiau tyrimai parodė, kad dietinių gazuotų gėrimų vartojimas dideliais kiekiais yra susijęs su didesniu liemens apimties padidėjimu, diabetu ir širdies ligomis, nors priežastinis ryšys dar nėra išaiškintas, todėl net saikingas dietinių gazuotų gėrimų vartojimas gali būti sveikesnis pasirinkimas”, – priduria „Eating Well”.

Limonadas

Nesvarbu, ar geriate šviežią limonadą, ar iš koncentrato, ar iš miltelių, sumaišytų su vandeniu, tikėtina, kad 227 g porcijoje yra daugiau nei 13 g cukraus.

„Nors visas šis pridėtinis cukrus gali suteikti rūgščiam citrinų skoniui taip reikalingo saldumo, jis nesuteikia jokios naudos jūsų sveikatai”, – pažymėjo Garonas, pabrėždamas, kad reguliariai vartojant limonadą gali padidėti rizika susirgti lėtinėmis uždegimo sukeltomis ligomis, net jei jis atrodo kaip šviežių vaisių skonio gėrimas.

Sportiniai gėrimai

Sportiniuose ir elektrolitų gėrimuose yra visų maistinių medžiagų, reikalingų vandens balansui palaikyti.

„Sportiniai gėrimai dažnai suvokiami kaip sveiki gėrimai ir jais piktnaudžiaujama, todėl suvartojama per daug cukraus”, – aiškino mitybos specialistė Avery Zenker.

Kartu specialistė pridūrė:

„Problema ta, kad sportinius gėrimus dažnai vartoja žmonės, kurie neužsiima intensyvia fizine veikla.”

Todėl, ekspertų patikinimu, geriausias būdas padidinti vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekį gali būti įvairių sveikų vaisių valgymas.

Kavos gėrimai

Nors į įprastą šaltą ir karštą kavą nėra pridėtinio cukraus, aromatiniuose sirupuose, saldžiuose šaltuose kremuose ir plaktoje grietinėlėje esantis cukrus gali greitai susikaupti.

„Kavos gėrimuose, pavyzdžiui, maišytuose šaldytuose ir sezoniniuose gėrimuose, paprastai būna per daug cukraus, – pabrėžė mitybos specialistė Kendra Hare.

Todėl ekspertai pataria sumažinti cukraus kiekį bet kuriame kavos gėrime pilant perpus mažiau sirupo arba mėgautis natūraliu pieno saldumu nesaldžiose latės ir kapučino kavose.

Taip pat skaitykite:

Kiti sveikatos patarimai

Anksčiau mitybos specialistai pasakojo, kokiomis naudingomis savybėmis pasižymi persimonai ir kaip juos valgyti. Žinoma, kad persimonas yra gana universalus produktas, nes turi saldų, medaus skonį.

Specialistai taip pat paaiškino, kuriame maisto produkte vitamino C yra daugiau nei apelsine. Pasak jų, į šį sąrašą patenka tokie maisto produktai kaip raudonosios paprikos, gvajavos, mangai, braškės ir kt.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai