Kumpio ir kalakutienos santykis: mitybos specialistai atskleidė, kuri mėsa yra sveikesnė kraujospūdžio atžvilgiu

Jei žmogus stebi kraujospūdį, geriau rinktis paukštieną, t. y. kalakutieną.

Kumpio sudėtyje yra daugiau natrio nei kalakutienoje, todėl gali padidėti kraujospūdis / Koliažas: My, nuotrauka: pixabay.com

Kumpis ir kalakutiena yra populiarūs baltymų šaltiniai, kurie dažnai ruošiami dideliam žmonių skaičiui. Paprastai kumpis sūdomas ir rūkomas, o kalakutiena laikoma liesesne mėsa, todėl kepama su žolelėmis. Jei žmogus stebi savo kraujospūdį, mitybos specialistai pataria rinktis kalakutieną, o ne kumpį, rašo „Verywell Health”.

Medžiagoje cituojami duomenys, kad kalakutienoje yra mažas natrio kiekis, tačiau kalbama tik apie žalią mėsą. Kita vertus, kumpio mėsoje yra daug natrio. Be to, jis beveik visada yra rūkytas ir sūdytas.

Leidinyje cituojami Nacionalinio inkstų fondo duomenys, kurie rodo, kad per didelis druskos vartojimas yra vienas iš pagrindinių mitybos veiksnių, lemiančių aukštą kraujospūdį.

JAV žemės ūkio departamentas pažymėjo, kad 100 g keptos kalakutienos yra 101 mg natrio, o keptame kumpyje – jau 1330 mg. Tuo pat metu JAV sgusiems žmonėms per parą leidžiama suvartoti 2300 mg natrio, tačiau Amerikos širdies asociacija rekomenduoja suvartoti dar mažiau – 1500 mg per dieną.

Amerikos širdies asociacija pranešė, kad dauguma JAV gyventojų vartoja daugiau natrio nei rekomenduojama, o tai gali būti aukšto kraujospūdžio priežastis.

Todėl ekspertai pataria vengti daug riebalų turinčių maisto produktų, ypač jei jie yra sotieji ir sudaro 20 proc. ar daugiau visų riebalų.

Leidinyje pabrėžiama, kad sotieji riebalai gali padidinti širdies ligų riziką, ypač tokie produktai prisideda prie kraujospūdžio, cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimo. Be to, laikui bėgant, vartojant tokius maisto produktus, arterijos tampa siauresnės ir standesnės.

Todėl mitybos specialistai pataria vartoti liesus baltymų šaltinius, ypač paukštieną be odos, pavyzdžiui, kalakutieną, o ne raudoną ar perdirbtą mėsą, pavyzdžiui, kumpį.

Kartu turėkite omenyje, kad tam tikros kalakutienos dalys gali būti riebesnės už kitas, o baltoje kalakutienoje yra mažiau sočiųjų riebalų nei tamsioje kalakutienoje.

Straipsnyje taip pat pateikiamas palyginimas, kad kumpis turi daugiau kalorijų nei kalakutiena. 100 g kepto kumpio porcijoje yra 246 kalorijos, o kalakutienoje – 159 kalorijos.

Todėl, jei žmogus stebi savo kraujospūdį, geriau rinktis liesą paukštieną, ypač kalakutieną, o ne kumpį.

Kiti mitybos specialistų patarimai

Anksčiau My pranešė, kad endokrinologė Florence Comite teigė, jog jei žmogus serga diabetu, jam reikia valgyti dažnai, bet mažomis porcijomis. Todėl endokrinologė pasidalijo, kokie užkandžiai būtų tinkami dienos metu, kad cukraus kiekis kraujyje išliktų stabilus.

Taip pat rašėme, kad jei laikotės tinkamos dietos, į savo racioną galite įtraukti ir šviežių, ir džiovintų vaisių. Mitybos specialistai papasakojo, kokia kiekvieno iš šių produktų nauda sveikatai ir žmogaus organizmui.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai