Kokiomis naudingomis savybėmis pasižymi persimonas ir kaip jį valgyti: mitybos specialistai pasidalijo patarimais

Persimonuose yra sveikatai naudingų skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų.

Persimonai paprastai populiarūs tarp žmonių šaltesniais metų mėnesiais / nuotrauka pexels

Nors rudenį ir žiemą šaltesnio klimato šalyse gali būti sunku rasti šviežių vaisių, tikriausiai pastebėjote, kad persimonai pasirodo vietinėse maisto prekių parduotuvėse. Šie saldūs, ryškiai oranžiniai vaisiai prinoksta rudenį ir žiemos pradžioje ir turi daug sveikatai naudingų savybių. Apie tai rašo verywellhealth.

Persimonų maistinė vertė

Apskritai yra keletas persimonų veislių, ypač Fuyu, Hachiya ir Kaki. Nors jų sezoniniai laikotarpiai šiek tiek skiriasi, apskritai persimonų sezono įkarštis būna spalio-sausio mėnesiais.

„Persimonas yra gana universalus produktas, nes turi saldų, medaus skonį. Jį galima valgyti žalią kaip obuolius ar kriaušes, džiovintą ar virtą”, – sakė Samantha M. Coogan, medicinos mokslų daktarė, registruota dietologė, Nevados universiteto (Las Vegasas) mitybos ir dietetikos studijų programos direktorė ir vyresnioji dėstytoja.

Žinoma, kad viename persimone, sveriančiame apie 168 g, yra:

  • 120 kalorijų;
  • 32 g angliavandenių;
  • ~1 g baltymų;
  • 0,3 g riebalų;
  • 6 g skaidulinių medžiagų.

Kaip pažymėjo Cooganas, persimonuose gausu skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų, todėl jie yra labai sveiki. Dėl persimonų antioksidacinių savybių jie gali padėti sumažinti uždegimą.

Persimonai gali pagerinti širdies sveikatą

Persimonuose taip pat yra folio rūgšties, kuri gali būti svarbi mažinant širdies ligų riziką.

„Taip pat yra fitocheminių medžiagų, kurios naudingos širdžiai”, – pažymėjo Bostono universiteto dietologė ir mitybos profesorė Joan Salge Blake, RDN.

Persimonuose taip pat yra širdžiai naudingų mineralų, būtent kalio ir mangano, kurie padeda reguliuoti kraujospūdį. Be to, persimonuose esančios skaidulos gali turėti teigiamą poveikį širdies sveikatai, nes padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį, pažymėjo Coogan.

„Skaidulos jungiasi su riebalais ir tulžies druskomis, pašalindamos juos iš kraujotakos. Be to, skaidulos yra būtinos cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti”, – pridūrė mitybos specialistė.

Pasak Coogan, skaidulos taip pat būtinos tinkamam virškinimui, nes jos padeda palaikyti taisyklingas išmatas, suteikia sotumo jausmą ir lėtina angliavandenių virškinimą, sudarydamos į gelį panašią medžiagą, kuri lėtina gliukozės įsisavinimą į kraują. Todėl skaidulos padeda tinkamai virškinti ir stiprinti širdies sveikatą.

„Dauguma sgusių amerikiečių nevartoja pakankamai skaidulų, todėl persimonai yra saldus būdas įtraukti jų į savo racioną”, – pridūrė Blake’as.

Persimonai – geras drėkinimo šaltinis

Šiuose vaisiuose yra daug vandens, o kai kurie tyrimai rodo, kad jo kiekis gali siekti 80,3 %.

„Dėl didelio vandens kiekio ir juose esančių mineralų, elektrolitų bei skaidulų reguliarus persimonų vartojimas yra puikus būdas palaikyti pakankamą hidrataciją”, – pabrėžiama medžiagoje.

Poveikis psichikos sveikatai ir smegenų sveikatai

Cooganas sako, kad daugelis persimonuose esančių maistinių medžiagų prisideda prie psichikos ir smegenų sveikatos. Tarp jų yra folio rūgšties ir magnio, kurie gerina psichikos sveikatą, ir tiamino (B1), kuris gerina smegenų sveikatą.

Be to, tyrimai rodo, kad persimonuose esantys antioksidantai gali apsaugoti kognityvines funkcijas. Be to, foliatai skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, o magnis palaiko kaulų sveikatą.

Kartu persimonuose yra fosforo, kuris skatina nervų sistemos ir ląstelių veiklą, taip pat kaulų ir dantų sveikatą, patikino Coogan.

Taip pat skaitykite:

Kiti sveikatos patarimai

Anksčiau mitybos specialistė papasakojo, kuris produktas turi daug skaidulų ir puikiai tinka kiaušinienei. Ypač ji pataria į kiaušinius dėti avokado. Nepaisant to, kad žmonės šį vaisių laiko sveikųjų riebalų šaltiniu, jame taip pat yra skaidulinių medžiagų.

Kartu ekspertai atsakė, kuriuose maisto produktuose vitamino C yra daugiau nei apelsine. Jie teigė, kad į šį sąrašą pateko raudonosios paprikos, gvajavos, mangai, braškės, aitriosios paprikos ir kiti maisto produktai.

Jus taip pat gali sudominti naujienos:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingi patarimai ir gyvenimo triukai