Papasakosime, kaip iškepti skumbrę, kad nesijaustų jokio kvapo, o svečiai prašytų dar.
Skumbrė orkaitėje gaunasi kvapni ir skani / nuotrauka depositphotos.com
Kiekviena patyrusi šeimininkė turi savo karūnos receptą, kaip skaniai iškepti žuvį orkaitėje. Tačiau visada verta išbandyti ką nors naujo, kad patiktų sau, artimiesiems ir svečiams.
Parinkome tris įdomius variantus, kaip marinuoti skumbrę kepimui. Žuvis bus kvapni, su traškia plutele ir minkštu vidumi.
Kepta skumbrė su sojų padažu ir citrina
Šį receptą galima laikyti beveik klasikiniu. Žuvis supjaustoma porcijomis, marinuojama ir kepama. Norint pagaminti tokį patiekalą, reikia paimti:
- vienos skumbrės;
- pipirai;
- kalendra;
- penki šaukštai sojų padažo;
- vienas valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
- vienas arbatinis šaukštelis cukraus;
- vienas valgomasis šaukštas augalinio aliejaus.
Iš žuvies pašalinkite galvą, uodegą, pelekus ir stuburą. Išvalykite vidų ir kruopščiai nuplaukite. Filė iš abiejų pusių pagardinkite prieskoniais ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
Iš folijos suformuokite laivelius. Sudėkite į jas žuvį oda į viršų. Tada paruoškite skumbrėms skirtą marinatą. Sumaišykite citrinos sultis, sojų padažą, aliejų ir cukrų iki vientisos masės. Cukrus turi visiškai ištirpti.
Šiuo padažu užpilkite žuvį ir palikite 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite skumbrę 15 minučių. Svarbu patikrinti, kad žuvis būtų parudavusi, neperkepusi, bet viduje išliktų minkšta ir sultinga.
Orkaitėje kepta skumbrė grietinės ir garstyčių padaže
Žuvis pagal šį receptą būna minkšta, su lengvu pikantišku prieskoniu ir maloniu grūdėtų garstyčių traškesiu. Paruošimui imkite:
- dvi skumbrės;
- trys vidutinio dydžio svogūnai;
- 100 g grietinės (15-20 %);
- šaukštelis valgomųjų garstyčių;
- šaukštelis grūdėtųjų garstyčių;
- šaukštas sojų padažo;
- 0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
- šiek tiek maltų juodųjų pipirų.
Išvalykite ir nuplaukite žuvį, kad neliktų juodų plėvelių ar kraujo. Supjaustykite ją 1,5-2 cm dydžio porcijomis. Tada paruoškite marinatą kepamai skumbrei.
Plaktuvu sumaišykite dviejų rūšių garstyčias, grietinę, sojų padažą ir prieskonius. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais ir sudėkite į padažą, išmaišykite. Žuvį panardinkite į marinatą ir palikite 30 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Į kepimo formą sudėkite svogūnus su padažu ir ant viršaus uždėkite žuvies gabalėlius. Kepkite 30 minučių.
Skumbrė orkaitėje su morkomis ir svogūnais
Pagal šį receptą skumbrė orkaitėje kepama visa. Paruošimui imame:
- vieną skumbrę;
- vieną morką;
- vieną didelį svogūną;
- du valgomieji šaukštai augalinio aliejaus;
- aštuonios raudonėlio paprikos;
- 0,5 arbatinio šaukštelio druskos;
- viena citrina;
- šviežios žolelės.
Jei žuvis yra užšaldyta, ją reikia įdėti į šaldytuvą per naktį, kad atitirptų. Tada išimkite vidų, pelekus, galvą ir uodegą. Jei paliksite galvą, nepamirškite pašalinti žiaunų.
Nuplaukite skumbrę iš vidaus ir iš išorės, nusausinkite ją servetėlėmis arba popieriniais rankšluosčiais.
Taip pat skaitykite:
Sumaišykite druską ir pipirus ir šiuo mišiniu įtrinkite žuvį iš vidaus ir iš išorės. Kol ji marinuojasi, paruoškite daržoves.
Nulupkite morkas ir sutarkuokite jas smulkia tarka. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais ketvirčio žiedais arba mažais kubeliais. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir pakepinkite svogūną, kol taps skaidrus. Sudėkite morkas ir kepkite, kol suminkštės.
Įdarykite žuvį daržovėmis ir suvyniokite ją į foliją. Padėkite ją ant kepimo indo pilvuku į viršų.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Likus penkioms minutėms iki pabaigos foliją atsukite, kad susidarytų graži plutelė. Prieš patiekdami apšlakstykite pusės citrinos sultimis arba papuoškite citrusinių vaisių griežinėliais ir smulkintomis žolelėmis.

